*Nettavisen* Nyheter.

Røykvarsleren kan gi falsk trygghet

En undersøkelse viser at mange plasserer røykvarsleren feil. Foto: ARKIVFOTO

Feilplassering av røykvarsleren kan fort bli en livsfarlig tabbe.

OSLO: I første halvår 2010 omkom 34 personer i brann i Norge. Dette er en økning fra i fjor. Samtidig viser undersøkelser at befolkningen i hovedstaden monterer brannvarslingsutstyr i feil rom.

Alle boliger i Norge skal ha brannvarslingsutstyr som gir minst 60 desibel i alle sove- og oppholdsrom, ifølge brannvernsforskrifter. Slik er det ikke i praksis, avdekker en ny landsdekkende Storebrand-undersøkelse.

– Mange i Oslo ser ut til å være usikre på hvor de skal plassere brannvarslingsutstyr, konstaterer Tom Granquist, administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

82 prosent av respondentene fra hovedstaden oppgir at de har røykvarsler i gangen, 37 prosent har den i stuen, mens kun 30 prosent har montert røykvarsler på ett eller flere soverom.

Utdaterte brannforskrifter

Ifølge sikkerhetskonsulent Ketil Branting i sikkerhetsbutikken Trygg og Sikker bør røykvarslere plasseres inne på alle soverom – i tillegg til i stuen og i nærheten av kjøkkenet. Røykvarsler på barnerommet bør være obligatorisk, mener han.

– Forskriftene for bruk av røykvarsler som kom i 1991 er litt utdaterte i forhold til de fleste av dagens soverom. Vi anbefaler alle å montere røykvarslere på alle soverom i boligen. Røykvarslere er det eneste i huset som vekker deg, og det er når vi sover de farlige brannene starter. Det tar 5-8 minutter fra brannen starter til rommet er overtent, og det hjelper lite med riktig slukkeutstyr hvis du ikke våkner, sier han.

Glemmer soverommet

Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring forteller at undersøkelsen viser at mange har montert røykvarslere i flere rom i boligen, men mener det hjelper lite dersom de er galt plassert.

– Over 80 prosent av oss bor i boliger bestående av tre rom eller mer. Dette betyr at de fleste har flere soverom som kan ligge langt fra røykvarsleren, sier han.

Granquist mener det er viktig å ha røykvarsler på soverommet av flere grunner. – Du er som regel er våken nå du sitter i stua, befinner deg i gangen eller er på kjøkken eller bad. Når du sover er du derimot svært utsatt. I tillegg har mange både TV, mobilladere og andre elektriske artikler på soverommet, noe som øker risikoen for brann, sier han.

Senioringeniør Lars Haugrud i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler å ha en røykvarsler på hvert soverom eller i gangen utenfor soverommene slik at den høres på alle soverom.

– Vi vet at halvparten av de som dør i en brann ikke har en røykvarsler som fungerer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.