RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rører ikke eldresentrene og klubben


Nordstrands Blad har skrevet mye om den lukkede budsjettprosessen på Nordstrand, men fredag ble budsjettet i sin helhet offentliggjort av bydelsdirektør Per Johannessen (t.v.). Han hadde med seg begge sine assisterende bydelsdirektører, og sitter her sammen med en av dem. Hun heter Marie Anbjørg Joten.
Nordstrands Blad har skrevet mye om den lukkede budsjettprosessen på Nordstrand, men fredag ble budsjettet i sin helhet offentliggjort av bydelsdirektør Per Johannessen (t.v.). Han hadde med seg begge sine assisterende bydelsdirektører, og sitter her sammen med en av dem. Hun heter Marie Anbjørg Joten.
Bydelsdirektøren lover å følge pengebruken nøye i 2008 for å unngå ny budsjettsprekk

Nordstrand: Det var en spent og kanskje ikke så rent stolt bydelsdirektør som fredag fremla sitt forslag til bydelsbudsjett for Nordstrand.

Med en ramme på drøye 790 millioner kroner, er det heller ikke småtterier bydelen forvalter. Men omstillingsbehovet fra i år til neste år er på 45,64 millioner kroner, og av dette skyldes i overkant av 25 millioner kroner i merforbruk i år.

Skjermes

Til tross for dagens situasjon med stort underskudd er det nå lagt frem et budsjett som er i balanse.

Vi har klart å balansere budsjettet uten å fjerne ikke-lovpålagte tjenester, sier bydelsdirektør Per Johannessen.

Det betyr i klartekst at eldresentrene og fritidsklubben på Lambertseter får penger til videre drift.

Men det var en sober bydelsdirektør som snakket om tallene som teller for neste år. For at budsjettet ikke skal revne må det ikke brukes mer enn gjennomsnittlig 493 sykehjemsplasser, mot 512 nå.

Det forutsetter dessuten at det ikke utføres mer enn 113 309 timer hjemmetjenester, noe som er 3 700 færre timer enn i år.

Snuoperasjon

Bydelen satser også på å for lov til å betale underskuddet sitt tilbake over to år, slik de har fått lov til over flere år nå. Pengene som går til barnevern skal også nøye overvåkes så man unngår store overskridelser.

Bydel Nordstrand har startet en økonomisk snuoperasjon etter tidligere års gigantunderskudd. Sosialhjelp er et område bydelen har slitt med store røde tall, men dette er nå endret.

Vi tok spesielt tak i alle de 132 som mottok mer enn 10 000 i månedlig utbetalt sosialhjelp, og har greid å redusere dette til 26 personer. Det gir en effekt over to år på 7 millioner, forklarer bydelsdirektøren.

Vanskelige kriterier

Mange har pekt på at måten kommunen tildeler penger til bydelene gjennom et såkalt kriteriesystem, rammer bydel Nordstrand urettferdig. Bydelen skårer svært høyt på levekårsindeksen, men bydelsdirektøren mener dette blir feil når vi ser på de eldste innbyggerne.

Dette slår feil ut overfor de eldste eldste, for når man er over 90 år kan man ikke lengre se på sosioøkonomiske forhold, bedyrer Johannessen.

Budsjettet skal vedtas av politikerne den 20. desember. Samme dag skal politikerne uttale seg om kriteriesystemet, i en høring fra kommunen.

Ikke full dekning

Det vil også bli fullt trøkk på barnehagebygging i 2008, men bydelsdirektørens budsjett legger ikke opp til full barnehagedekning.

Bydelsdirektøren forklarer de dårlige utsiktene for håpefulle småbarnsforeldre med mangel på tomter, og ikke manglende lyst til å løse opp barnehagekøen en gang for alle. Bydelen jobber tett med kommunen for å løse barnehagefloken.

Flytteplaner

Det kan gå mot en løsning for slitne brukere av dagsenteret på Lambertseter fritidsklubb. Bydelen kan ifølge bydelsdirektørens tall spare 400 000 kroner på å ha dagsenterplassene i egen regi, men dette er tjenester byrådet nå pålegger bydelen å kjøpe av den nye Sykehjemsetaten.

I budsjettet til bydelen heter det at dersom Sykehjemsetaten kan tilby dagsenterplasser innenfor bydelen, vil bydel Nordstrand legge ned dagsenteraktiviteten på fritidsklubben.

Det vil imidlertid ikke skje noe i dagsentersaken før budsjettet vedtas like oppunder jul.

Effektiviserer

Bydelsdirektøren sier at administrasjonen jobber mye med å se hvor det kan spares inn penger, også på områder som ikke bestemmes gjennom budsjettet. Det jobbes mye med Helse, miljø og sikkerhet. I tillegg er det en uttalt målsetting å få ned sykefraværet.

I høst har Nordstrands Blad fortalt om vikarstopp i barnehager som har ført til at barn måtte hentes midt på dagen. Til neste år får barnehagene en ekstrapott på 400 000 kroner til vikarer og overtid.

Bydelsdirektøren er innstilt på at bydelsutvalget skal holdes løpende orientert om regnskapsutviklingen i bydelen, uten at han helt vil konkretisere hvordan.

Vi rapporterer til rådhuset en gang i måneden og er opptatt av at vi ikke må gjøre dobbeltarbeid for å holde bydelsutvalget orientert, sier Per Johannessen.

Det er et svært trangt budsjett bydelsdirektøren har lagt frem, men i motsetning til sine forgjengere har han valgt å la eldresentre og den gjenværende fritidsklubben i fred for kutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere