RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ørret i det grønne


Ørreten og den gazpacho-inspirerte salaten trives side om side.
Ørreten og den gazpacho-inspirerte salaten trives side om side. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
Grillfesten med ørreten foregår i selskap med noen grønne kompiser.

Jeg husker turene med min kjære bestefar. På jakt etter ørret blant små vann.

Himmelsk smak

Med levende mark sirlig tredd på kroken, og mormors bakst i sekken, var det virkelig duket for guttetur. Etter en lang dags trasking i ulendt terreng smakte det himmelsk med ørreten vi slengte i panna med et beger rømme.

LES OGSÅ OM ÅPNINGEN AV "FISKERIET" PÅ YOUNGSTORGET: Fersk fisk mot strømmen

Slike turer håper jeg alle får oppleve – og gjorde man det ikke i barndommen, kan man dra ut med fiskestanga som voksen.

Egenfanget mat smaker alltid best, derfor er det egentlig rart vi ikke er oftere ute på fangst. Det finnes jo masse gratis mat i naturen, det tar bare litt tid å skaffe den.

Men bonusen er fin natur, mosjon og frisk luft i systemet.

Fersk fisk

Å fiske med dupp var tingen for meg. Kaste uti, se duppen vade i overflata – og vips, så var det bevegelse.

Jeg har ennå ikke vært med på skikkelig fluefiske, det virker ganske avansert, men jeg tror jeg hadde satt pris på det.

Uansett: De er produktet vi ender opp med som er gullet. Fersk fisk er så godt og vitalt at du kjenner velbehaget spre seg i kroppen.

En frossen ørret i disken på super’n gir ikke den samme gode følelsen. Heldigvis har jeg tilgang på ørret på restauranten min og kan kose meg med det titt og ofte.

Spesielt tilbehør

Valg av tilbehør har en tendens til å bli det samme for de fleste, det er lett å tenke agurk, rømme, smør og gressløk.

Ukens variant er superfresh og litt mer spesiell. Samtidig er tilberedningen veldig enkel. Fisken har jeg bakt hel i grillen, med lokk på, slik at den får en røykt feeling.

Det er viktig at temperaturen ikke blir for høy. Jeg bruker heller lengre tid, slik at fisken sakte, men sikkert blir perfekt bakt. Min fisk tok det ca. 35 minutter å bake.

For ekstra god røyksmak legger du på noen treflis.

Gazpacho

Når fisken er ferdig bakt, det vil si når kjøttet akkurat kan løsnes fra beina, er det bare å dra av skinnet og føre en kniv langs hele ryggbeinet.

Jeg har på noen dråper frisk sitron og olivenolje. Nok salt er viktig, nykvernet svart pepper en selvfølge.

Tilbehøret henspiller på den klassiske spanske gazpacho-suppen, her i en grønn utgave. De sterke, friske og saftige smakene er nydelige sammen med den fete fisken.

LURER DU PÅ HVA DU SKAL DRIKKE TIL? Napp på mange kast

Oppskrift

Fjellørret med grønn gazpacho

Ingredienser:
2 ørret eller 4 små (en til hver)

olivenolje

sitron

salt og pepper

---

1 grønn paprika

¼ finhakket grønn chili

1 vårløk

½ agurk

1-3 tomatillos eller grønne raftomater

1 neve frisk koriander

olivenolje

saft av ½ lime

salt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere