*Nettavisen* Nyheter.

Rumbagrooves, strupesang og chillout pop

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen gleder seg til fantastiske konserter kommende uke. FOTO: ELLEN RØNNING

For 16. gang arrangerer Rikskonsertene Oslo World Music Festival, og for fjerde gang med Alexandra Archetti Stølen fra St. Hanshaugen som festivalsjef.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo World Music Festival 2009 åpner i Oslo Konserthus med argentinsk tango og spansk flamenco i verdensklasse. FOTO: OSLO WORLD MUSIC FESTIVAL

STENSGATA:– Jeg tenkte på det for noen dager siden, at skuldrene er overraskende lave i år. Det tar tid å forme noe, få det under huden og utvikle det videre. Den tiden har jeg fått, og sammen med rutinen gir innsatsen til min fantastiske stab, alle våre frivillige og samarbeidspartnerne meg en god følelse av kontroll, smiler Alexandra.

Argentinsk åpning

Dialog, identitet og røtter er tema for årets festival, og beskrivende for årets artister. 3. november braker det løs med åpningskonsert i Oslo Konserthus, med argentinsk tango og spansk flamenco i verdensklasse. Et møte og en dialog mellom to land, kulturer og historier.

– Endelig ble det en argentinsk åpning på festivalen! Sjefen gliser, Alexandra er nemlig halvt argentinsk og gleder seg til å ta imot en stor gjeng fra sitt andre hjemland. En svinaktig god tangodanser er hun for øvrig også.

Store navn, nye navn

Festivalsjefen har tenkt mye på identitet og tilhørighet den siste tiden.

– Det er flott med så mange artister med sterke bånd til sine røtter og sitt morsmål på årets festival. Det er med på å bygge identitet.

Stjerner som Paco de Lucia og Mari Boine har tidligere gjestet Oslo World Music festival. På plakaten i år finner vi storheter som Oumou Sangaré fra Mali, brasilianske Gilberto Gil og Khaled fra Algerie, som også har vært med tidligere. Mange artister har funnet veien til Oslo for aller første gang via festivalen, til glede for et stadig større publikum. Og for Alexandra.

– Hovedjobben min er å finne riktige artister. – Ekstra gøy er det jo når vi klarer å være først! Å finne band i starten av karrieren – det handler om litt teft, litt velutviklet magefølelse, litt flaks. I år er det Staff Benda Bilili!

Og mye reising, kanskje?

En trekkfugl

– Det blir noen reisedøgn i året, ja!

Alexandra har stor nytte av å være med i Europeisk festivalforum i jakten på gode artister, men det er helt nødvendig å reise verden rundt og oppsøke ukjente artister på deres hjemmebane.

– Og etter langturene er det så godt å komme hjem til St. Hanshaugen! Jeg er født og oppvokst her, gått på Ila og Fagerborg, og etter noen år litt rundt omkring ville jeg "hjem" da barna meldte sin ankomst.

Så nå lever Alexandra det gode familieliv med musikermann og drøyt to år gamle tvillinggutter på Haugen. Det må bety at hennes år som festivalsjef for Oslo World music festival har foregått parallet med to barn i magen, bittesmå tvillinger, små tvillinger og i år antakelig veldig aktive litt større tvillinger. Og en turnerende barnefar?

– Ikke akkurat noe A4-liv, men veldig gode hjelpere og god planlegging gjør det mulig. Og det hjelper å ikke tro for hardt på at alt går som planlagt!

Bollywood og minisirkus

Årets World Music festival byr på spennende navn, lyder, rytmer og klanger – og mange spennende musikalske møter. Barn og unge også får sitt.

– Barnas verdensdager frister blant annet med verdens minste sirkus, familiekonserter, verksteder og utstillinger. Og siste festivaldag blir det Bollywoodfeber på Cosmopolit for de litt større. En av de beste britiske Bollywood-dansegruppene møter dansere fra ungdomshuset X-Ray, som er rene klekkeriet for talenter innen urban dans og musikk i Norge. Det blir fest!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.