Rus i fokus på Bjørnsletta

Som eneste skole i Oslo deltar Bjørnsletta skole i Sterk&Klar. Målet er å utsette barnas alkoholdebut.

Bjørnsletta: I forrige uke hadde rundt 20 foreldre fra 8. trinn møtt opp i samlingssalen for å lytte til en representant fra Sterk&Klar.
Prosjektet, som mottar støtte fra Sosial- og helsedirektoratet, er utviklet med tanke på å støtte foreldre i arbeidet med å hindre at barna skal komme i kontakt med rus for tidlig. Ved å tilby et konkret redskap ønsker prosjektet å hjelpe foreldre i arbeidet. Utgangspunktet er at foreldrene er de viktigste personene i barnas liv, og at det derfor er de som har størst mulighet til å påvirke dem. Gjennom at foreldrene får mer kunnskap om egen rolle som påvirkere og oppdragere, og gi foreldre informasjon om det lokale ungdomsmiljøet, skal prosjektet gi foreldrene en god plattform for eget engasjement.
Det er spesialpedagog Oddvar Bjørnestad som har utviklet programmet på oppdrag for organisasjonen IOGT i Norge, og han har fått med Willy Pedersen, en av landets ledende forskere på ungdom og rus, på laget.

Foreldre fikk hakeslepp

- I fjor fikk foreldrene besøk av bydelspolitiet som fortalte om alkoholforbruket blant ungdom på Oslo vest. Foreldrene satt igjen med hakeslepp etter møtet, og kom frem til at de ønsket hjelp. Slik har det seg at vi ble med på prosjektet, innledet assisterende rektor ved Oslos minste ungdomsskole, Ole Arnly, før han ga ordet til Svein Sørnes, representant for prosjektet.
- Jeg er ingen ekspert på området, og jeg er ikke her for å gi foreldrene noe fasitsvar. Jeg ønsker bare å få foreldrene til å tenke og reflektere over temaet. Det finnes nemlig ikke noe fasitsvar på hvordan man kan utsette barnas alkoholdebut. Men det er to ting alle eksperter er enige om: Man må være en tydelig forelder og man må tørre å sette grenser, forteller Sørnes.
Rundt 40 prosent av norske elever debuterer med alkohol mens de går i 8. klasse.
- Undersøkelser viser at en som debuterer med alkohol som 13-åring i gjennomsnitt drikker dobbelt så mye i voksen alder som en som debuterer som 16-åring. Og jo tidligere du debuterer med alkohol, jo større er sjansen for å begynne med andre og farligere rusmidler, sier han og minner foreldrene på alle de andre skjulte farene med kombinasjonen ungdom/alkohol.
- Vold, ulykker og skader. Sjansen for å skade seg selv eller andre øker med alkoholinntaket.
Sørnes ønsker også å avlive et par myter:
- Undersøkelser viser at barn som blir servert alkohol hjemme, eller har foreldre som kjøper alkohol til dem for å ha kontroll over hvor mye de drikker, drikker mer alkohol enn de som ikke får det. De drikker nemlig det de får med seg, i tillegg til det de andre drikker.
Selv har Sørnes to døtre på 16 og 19 år.
- Jentene har tatt igjen guttene på drikkingen. Dagens unge jenter drikker dobbelt så mye som mødrene deres gjorde.

Treårig program

Karen Elisabeth Dotterud og Ann Kristin Aunbakk fra FAU er valgt ut til kontaktpersoner for programmet på Bjørnsletta. De har nettopp kommet hjem fra Sterk&Klar-seminar i Bergen.
- Det er klart jeg bekymrer meg for min datter som går i 8. klasse. Jeg vil jo ikke at hun skal få problemer med alkohol. Derfor ønsker jeg å vise at jeg engasjerer meg. Heldigvis opplever jeg at hun snakker åpent med meg, sier Dotterud.
Neste punkt på Sterk&Klar-programmet blir familiesamtale. Foreldrene får tipsark for gjennomføring av samtalen og skjema for utfylling av avtale om å holde seg rusfri. Deretter venter foreldretreff, fellestreff, vennetiltak og ny familiesamtale. Programmet fortsetter helt til eleven går ut av 10. klasse.
- Alle grupper som hvert år gjennomfører foreldretreff og fellestreff er med i en trekning av to pengepremier á 5000 kroner. Alle familier som på 10. klassetrinnet inngår en avtale med ungdommen om at han eller hun holder seg rusfri dette skoleåret deltar i trekningen av to gavekort på standard grunnpakke i kjøreopplæringen til førerkortprøven, frister Sørnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.