Gå til sidens hovedinnhold

– Rusavhengige blir trua av politiet

Rusmiljøet føler seg stadig oftere trua av politiet. – Dette er det motsatte av hva de har sagt de skal gjøre, sier en fortvila Arild Knutsen.

SENTRUM: – I går kom det to politi på hest her og de oppførte seg veldig truende, sier leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

– Veldig oppbrakt

Han er daglig til stede i rusmiljøet foran Oslo S, og har den siste tida merket politiets nærvær i stadig sterkere grad.

Onsdag forrige uke kom to politibetjenter til hest til rusmiljøet, og både Knutsen og brukerne følte situasjonen som svært ubehagelige og truende. Brukerne ble bedt om å forlate stedet.

– De sa "nå må dere komme dere vekk". De kom også i stor fart mot oss, og hestene sto og vrinska og skrapte med foten like over oss, forteller Knutsen.

– Jeg er veldig oppbrakt over den situasjonen som utspilte seg, sier han, da Østkantavisa møter han i miljøet dagen etter.

Flere av de avhengige bekrefter også at politiet er mer tilstedeværende enn tidligere, og at de føler seg trua.

– Det er jo liten vits i å be dem flytte seg. Hvis man står og følger med når politiet kommer så ser man at området blir renska for folk. Men de forsvinner bare opp i Karl Johan eller bort på hjørnet her. Når politiet forsvinner er de tilbake igjen, sier Knutsen.

ØSTKANTAVISA MENER: FEILSLÅTT POLITIKK

– Gjør bare jobben vår

Leder for ordensavsnittet ved Grønland politistasjon, Karsten Fossum bekrefter at politiet har økt tilstedeværelsen rundt Oslo S.

– Vi har brukt masse ressurser på dette området de siste ti åra, og i det siste har vi intensivert noe. Det er i tråd med det politimesteren har sagt lenge, nemlig at de åpne rusmiljøene skal vekk etter hvert, sier Fossum, som ikke kjenner til det Knutsen karakteriserer som truende oppførsel.

BEBOERAKSJONEN: FORTVILER OVER ØKENDE DOPSALG

– Det finner jeg lite trolig, men hvis de føler seg urettferdig behandla, så må de klage på politiet, sier Fossum, som støtter stasjonssjef Kåre Stølens tidligere uttalelser om at det er nødvendig at andre myndigheter kommer på banen.

Likevel påpeker han at politiet kun kan svare for den jobben de er satt til å gjøre.

– Det er for såvidt riktig at dette er et helseproblem, men vi kan bare svare for den jobben vi skal gjøre. Det hender at vi bortviser eller eventuelt pågriper hvis det er snakk om besittelse eller salg, sier Fossum.

– Hjelper det?

– I perioder er det bedre, men det krever jo hele tiden vår tilstedeværelse, sier Fossum.

BLI FAN AV ØSTKANTAVISA PÅ FACEBOOK

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet