RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rusavhengige kan miste livsviktig tilbud

Vidar Frydenlund er en av de mange Sykepleie på Hjul har hjulpet det siste året. Her sammen med sykepleier Kristine Mo Karlsen. Nå kan tiltaket bli tvunget til å legge ned.
Vidar Frydenlund er en av de mange Sykepleie på Hjul har hjulpet det siste året. Her sammen med sykepleier Kristine Mo Karlsen. Nå kan tiltaket bli tvunget til å legge ned. Foto: Anne Marie Huck Quaye
Sist oppdatert:
- Strider mot Oslos egen målsetning, sier Tone Tellevik Dahl (Ap).

OSLO: – Jeg synes det er fabelaktig. Det gjør at vi holder oss friske, sa ErlikOslo-selger Vidar Frydenlund, da dittOslo.no var med Fransiskushjelpens Sykepleie på Hjul (SPH) på tur i sommer.

Men nå kan det være slutt på lavterskeltilbudet, som daglig er til stede i Oslos rus- og prostitusjonsmiljø. For i byrådets forslag til budsjett for 2015 er støtten til Sykepleie på Hjul kuttet med cirka en tredjedel, eller 335.000 kroner.

Dette vil få dramatiske konsekvenser for tilbudet, som er det eneste mobile lavterskeltilbudet av denne typen i Oslo.

- Det betyr at vi ikke har grunnbemanning til å kjøre bilen vår ut hver dag. Vi må ha to personer på bilen, og dette vil bety et veldig stort bemanningskutt, sier fungerende generalsekrær i Fransiskushjelpe, Johanna Lundereng.

Totalt får Sykepleie på Hjul 980.000 kroner i støtte fra Oslo kommune. For hver kommunale krone får de også én statlig krone fra Helsedirektoratet. Når kommunen kutter 335.000 kroner, er med andre ord det reelle kuttet på 670.000 kroner.

Les også: Vil ha Tøyen-suksessen i hele Oslo

Frykter nedleggelse
Det kan betyr at Sykepleie på Hjul må legge ned driften.

- Det er det vi må ta stilling til nå, sier Johanna Lundereng i Fransiskushjelpen, som drifter Sykepleie på Hjul.

SPH er et lavterskeltilbud som driver oppsøkende virksomhet mot rus- og prostitusjonsmiljøet i Oslo. Blant tilbudet de gir er sårpleie, utdeling av brukerutstyr, og bistand med å komme seg videre i helsevesenet.

Per nå er de operative alle hverdager. Etter at Oslo kommune og politiet satte i gang det så kalte Sentrumsprosjektet, der målet er å få rusmiljøene ut av sentrum og tilbake til brukernes bydeler, har SPH også etablert en rekke faste steder ute i bydelene.

Men dersom de mister støtte, er alternativet å kutte i åpningstider.

- Men det er ikke gunstig for denne brukergruppen å bare holde åpent på tirsdager og torsdager for eksempel, for de orienterer seg ikke på samme måte som alle andre, sier Lundereng.

Les også: Frykter ny sosialghetto her

Eneste oppsøkende
Hensikten med Sykepleie på Hjul er at de skal være så tilgjengelige som mulig, der brukerne faktisk er. Dette tilbudet er også det eneste oppsøkende helsetilbudet i Oslo.

Tone Tellevik Dahl (Ap) vil reversere kuttet i støtten til Sykepleie på Hjul.

- Det er kun de som er oppsøkende. Ambulanseteamene rykker jo bare ut ved oppdrag, sier leder i helse- og sosialkomiteen, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Etter at Sykepleie på Hjul var på deputasjon i komiteen nylig, lover Dahl å kjempe for å reversere det foreslåtte kuttet.

- Jeg synes det er uproblematisk å oppheve dette kuttet, for de har veldig gode argumenter, sier Dahl.

Byrådet mener Sykepleie på Hjul overlapper en del av kommunens eget tilbud til rusavhengige, blant annet Feltpleien. Denne er imidlertid ikke mobil, og er per i dag ikke til stede i alle bydeler.

Les også: Her lever barn og knalltøft rusmiljø side om side

Mot Sentrumsprosjektet
I tillegg mener byrådet at Sykepleie på Hjul jobber mot det så kalte sentrumsprosjektet, ved at de bidrar til at rusavhengige oppholder seg mer i sentrum og mindre i egen bydel.

Feil, mener Tone Tellevik Dahl, som viser til at Sykepleie på Hjul driver oppsøkende virksomhet også ute i bydelene. Om kommunen skal finansiere et liknende fast tilbud i hver eneste bydel, vil det koste langt mer enn den millionen SPH får i kommunal støtte i dag, påpeker hun.

- Det er ikke sånn at Sykepleie på Hjul gjør oppgaver som kommunen har i dag. De støtter opp under målsetning som kommunen har for rusomsorgen generelt, ved at de er til stede ute i bydelene, sier hun. 

Nettopp ved at de er på hjul, kan SPH være til stede i hele byen, og de har en målsetning om å få faste oppmøtesteder i flere bydeler. Dette vil også være kostnadsbesparende, i forhold til å etablere faste slike tilbud i hver av Oslos 15 bydeler.

- Vi trenger én slik tjeneste, og ikke én i hver bydel. Dette er med på å supplere det tilbudet kommunen allerede har, og med Sykepleie på Hjul får vi mye helse for én million kroner, sier Dahl, som nå ber både byrådet og de andre partiene i bystyret om å tenke seg godt om før støtten reduseres.

Byrådet sitter i disse dager i forhandlinger om neste års budsjett med Frp, og der er det ventet at rusomsorgen er et av områdene det vil komme endringer på, dersom de fire borgerlige partiene blir enige.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere