*Nettavisen* Nyheter.

Ruskengeneralen: – Dette er miljøkriminalitet

Søppel: Rusken-general Jan Hauger og Lubos Sikela i Ruskenpatruljen forsøker å finne ut hvem som har kastet store mengder søppel på Åsland. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

Ruskengeneral Jan Hauger er ikke snau i sin karakteristikk: – Folk som kaster søppel i naturen, bedriver miljøkriminalitet.

ÅSLAND: Odd Nord , som bor i Maurtuveien på Klemetsrud, kunne forrige uke fortelle at det var kastet store mengder søppel under kraftlinjen på Åsland ved den gamle plassen Myrer. Han var redd det ytterligere skulle bygge seg opp til en stor ukontrollert søppelplass.– Dette er noe som vi ser mer og mer av, sier Jan Hauger.

Håndverkere

Han er med Nordstrands Blad til det forsøplede området sammen med Lubos Sikela fra Ruskenpatruljen.

– Folk kommer og tømmer bilene sine for bildeler, kjøkken og bad – ja, kort sagt all slags søppel.

– Og ikke bare ser dette stygt ut, men mye av søppelet er industriavfall som skulle vært deponert på regulerte plasser. Jeg legger ikke skjul på at dette er utenlandske håndverkere som har en annen tradisjon for å rydde etter seg når de har hatt en jobb. Aller verst er det når de slenger fra seg ting som forurenser grunnen, sier Hauger, og fortsetter:

– Bare å få ryddet denne plassen vil koste titalls tusen kroner.

For en nesten hundre meters strekning under kraftlinjen er brukt som søppelplass.

– Vi vil nå se mye mer alvorlig på denne form for forsøpling. Vi vil gå gjennom haugene for om mulig å finne spor som kan lede oss til synderne. De vi finner,vil få en klekkelig bot.

Samarbeid

Rusken, Etat for byfornyelse og politiet må samarbeid om å få satt en slutt på denne form for forurensning, mener den engasjerte Hauger.

– Og vi må også få med oss folk som er mye ute og går , for eksempel hundeiere på luftetur. De må melde fra når de kommer over forsøpling. Og ser de at noe blir kastet, må de notere det som kan hjelpe oss i å få tak i synderne. Bilnumer for eksempel er vi veldig interessert i.

Jan Hauger vil også jobbe for å få bedre tilrettelagt for deponering av avfall.

– Vi har jo to store steder, Grønmo og Brobekk hvor man fritt kan kaste inntil tre kubikkmeter søppel. Videre bør vi kanskje forsøke å få etablert flere mindre miljøstasjoner. For øvrig er det jo ikke dyrt å kaste lovlig på de tilrettelagte plassene for større mengder avfall.

Rask rydding

Søppelet på Åsland lover Jan Hauger skal bli ryddet i løpet av en uke. Men det koster av skattepenger – en unødvendig utgift som kunne vært unngått om ikke enkelte tar seg ulovlig til rette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.