*Nettavisen* Nyheter.

Rusket i ruskevær

Sidsel Amundsen, Lars Lindstad og Joakim Isaksen fra menigheten Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige var med på å rydde opp på Ekebergsletta onsdag. Foto: Foto: Kristin Trosvik

Frivillige fra menigheten Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige trosset regnværet onsdag og "rusket opp" i søppelet på Ekebergsletta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ruskengeneral Jan Hauger, Trond Frydenberg fra Idrettsetaten, Stein Dalby fra menigheten og Robert Offstad fra Idrettsetaten foran noe av det avfallet de fant i området. Skogholtet ligger ved en parkeringsplass ved Ekebergveien, og er senter for en del uønsket aktivitet. Foto: Foto: Kristin Trosvik

EKEBERG: I pistrende kaldt aprilregn stilte mellom 50 og 60 voksne og 10 og 15 barn opp til en skikkelig ruskenaksjon på sletta.

– Jeg trodde kanskje vi måtte avlyse på grunn av været, men her stiller folk uansett, sier Sidsel Amundsen fra menigheten. Riktignok ble den planlagte grillkosen lagt på hylla, men innsatsviljen sto det ikke på.

– Jeg har med meg baconpølse jeg, ler Joakim Isaksen tappert og bærer rusk og rask til fremsatte containerne.

Et problematisk område

Rusken i samarbeid med Idrettsetaten organiserte aksjonen som ble gjort mulig med de over 70 frivillige som stilte opp.

– Jeg fikk en telefon fra en leder i menigheten. De ønsket å gjøre en innsats mot forsøplingen i hovedstaden, forteller ruskengeneral Jan Hauger som ikke var vond å be. Han tenkte umiddelbart på Ekebergsletta som et egnet område.

– Vi har fått mange klager på akkurat dette området. Det ser jo ikke ut her, sier han. Kjerneområdet for onsdagens aksjon var et skogholt ved Ekebergveien, like cricketbanen. Tomten har et lite hyggelig rykte for å være senter for en del uønsket aktivitet.

– Det har blitt et forsøplingsområde. Vi finner alt mulig rart her. Alt fra madrasser, motorer, kjøkkeninnredninger og eksosanlegg, sier Hauger.

Skogen tynnet ut

Idrettsetaten stilte med motorsag og containere for å tynne ut skogen.

– Vi tynner ut slik at det blir innsyn fra veien. Vi håper det vil begrense at folk slenger fra seg all mulig skit her, sier Jan Hauger. Han påpeker at byens gjenbruksstasjoner er åpne hver dag og at det er gratis å levere avfall her.

– Mye av denne forsøplingen skyldes sikkert uvitenhet. Jeg tror at mange ikke er klar over at man fritt kan bruke gjenbruksstasjonene, sier han.

Satser på frivillige

Jan Hauger er ikke sen om å rose innsatsen til de frivillige fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

– Det er fantastisk at en organisasjon ønsker å bidra på denne måten. Flere hundre tusen er med på de ulike ruskenaksjonene fordi vi er så slepphendte med søppelet, sier Hauger. I fjor brukte kommunen 120 millioner kroner på å rydde opp etter folk.

– Dette er penger som kunne vært brukt på andre, positive ting. Vi er opptatt av å engasjere frivillige på denne måten og jeg får mange henvendelser fra ulike organisasjoner som ønsker å gjøre noe. Det er flott å se at folk bryr seg, for det er en skam hvilken forsøplet nasjon vi har blitt, avslutter Jan Hauger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.