*Nettavisen* Nyheter.

Rusmisbrukere besøkte Stortinget

30 rusmisbrukere møtte opp utenfor Stortinget tirsdag.

Tirsdag ettermiddag aksjonerte nærmere 30 rusmisbrukere utenfor Stortinget. De ønsket handling fra landets øverste organ og ble også invitert inn til et møte i regi av FrP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Siv Jensen ønsket de fremmøtte velkommen

Klikk på bildet for å forstørre.

Rusmisbrukerne sjekket inn på Stortinget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Siv Jensen og Aktar Chaudry lyttet til rusmisbrukerne

Klikk på bildet for å forstørre.

Arild Knutsen taler sin sak

Klikk på bildet for å forstørre.

Borg Andersen

- Vi trenger akuttplasser, bedre behandling og at sprøyterommet fortsatt får eksistere, var rusmisbrukernes klare tale utenfor Stortinget.

Derfor ønsket de å invitere rusmisbrukerne inn på kaffe og boller, slik de kunne sette seg ned og høre hva de hadde på hjertet.

Rusmisbrukerne fikk snakke om sine opplevelser i nærmere to timer foran et lyttende panel bestående av Siv Jensen, partifelle Harald T. Nesvik (leder av helse- og omsorgskomiteen), Inge Lønning (H) og justispolitikerne Ingrid Heggø (Ap) og Aktar Chaudry (SV)

Lyttet til problemene

Og det var å lytte politikerne ønsket å gjøre tirsdag ettermiddag.

- Vi har invitert dere inn hit til Stortinget i dag for vi ønsker å høre deres synspunkter og erfaringer. Det er første gang vi har invitert denne folkegruppen inn i Stortinget, så dette er en historisk dag, sa Siv Jensen da hun ønsket alle velkommen i møterommet.

Her fikk de fremmøtte fra rusmiljøet i Oslo i tur og orden få berette om sine sterke opplevelser til politikerne.

Først ut var Arild Knutsen fra Foreningen for Human narkotikapolitikk (FNH), som oppfordret de fremmøtte til å gi applaus til Siv Jensen som hadde invitert de inn på Stortinget. Videre la han frem saken sin til panelet.

- Rusmisbruk er ikke et kriminelt problem, men et helseproblem, sa han før han slaktet dagens helsepolitikk blant til rusavhengige.

- Det er altfor lang ventetid på medisinsk behandling. Når noen trenger hjelp, må de få det umiddelbart og medisinsk behandling må skje innen to dager, var hans klare tale til politikerne.

Flere rystende historier

De narkomane snakket om alt fra et verdig liv, til salg av =Oslo og trangen til å slutte. Borg Andersen, som startet med rus i 1978, har aldri opplevd miljøet råere enn hva det er nå.

- Det er vondt å gå på Oslo S og se hvor hardt miljøet har blitt. Jeg opplever at vennene mine rundt meg dør hele tiden og jeg har vært med på å begrave så mange folk at det er tragisk. Ungene skal begrave foreldrene, ikke omvendt, sa han.

Wayback

Det var også to representanter fra Wayback som hjelper de som kommer ut av fengsel etter endt soning med å få en lettere overgang til samfunnet.

- Dere må vite hva de på gata har behov for. Så må hver enkelt få individuell oppfølging. Ordinær behandling og fri vilje er det som skal til for å lykkes, sa Rita Johansen.

De ønsket også at de må få gjeldsordninger.

- Mange av de som har slitt med rus har stor gjeld. Om man får en gjeldsordning, vil også motivasjonen til å jobbe bli enda større, mente de.

Nyttig møte

Etter to timer med historier fra rusmisbrukerne, ønsker nå politikerne og handle kjapt.

- Det er mange parti her, må sette oss ned og få en kjapp løsning, sa Siv Jensen etter møtet og får støtte fra Inge Lønning.

- Vi har fått en nyttig beskrivelse av hva som skjer i virkeligheten, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.