*Nettavisen* Nyheter.

Russ og rus

Hvert år gasser vi oss sammen med andre medier i russens krumspring. Det er på nytt snakk om fyll, sex, støy, forsøpling, slåssing med kjendisbarn involvert og så videre, og så videre. Intet er nytt under solen, men det blir et problem når det i tillegg utløses grove voldshandlinger. Det er så ille at det i verste fall kunne gått med liv under sammenstøtene mellom ulike grupperinger i russemiljøet. Når steiner på flere kilo kastes med full kraft gjennom bussvinduer og slåssglade gjenger med opp til hundre russ er utstyrt med baseballkøller, da kan mye skje. Så langt har de som er blitt rammet, blitt sydd igjen på legevakten. Mest synd er det på den store delen av russen som uskyldig blir involvert og ikke minst stigmatisert.
Mye av bråket er knyttet til klanene som dannes rundt enkelte av russebussene. Politiet ser med stor bekymring på aggresjonsnivået blant russen og eskalering av voldsutøvelse, kombinert med høyt inntak av rusmidler. Russebusser påkostet opp til 2,5 millioner kroner og medbrakt stadionanlegg er et vestkant- og bærumsfenomen først og fremst. Konkurransen mellom bussene er beinhard, og lysten på oppmerksomhet fra eget miljø og ikke minst fra mediene er stor. Ullern Avis Akersposten har selv deltatt i kåringen av beste russebuss og kan havne i dobbeltmoralens grøft. Men med kreativitet som kvalitetsmål har vi et lite håp om at det vil lede noe av oppmerksomheten vekk fra galskapen i millioninvesteringene i bussene.
Politiet ønsker av forskjellige årsaker en begrensning av dagens russefeiring. Jo da, vi har hørt det før, men når russefeiringen binder opp en stor del av politiets ressurser, er det klart at myndighetene må finne en farbar vei for å takle russens ikke fullt så uskyldige moro. Russen i Oslo og Bærum har i år vist at de ikke er i stand til å håndtere problemer i egne rekker. Når så en viss statsministersønn og visepresident står i første linje når det brygger opp til bråk, ja da må noen andre sette grenser. Slik er det med alle barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag