*Nettavisen* Nyheter.

Russisk løsarbeid ble debutplate

Trond Slåke, Vegard Mordal og Helge Bredelig Kanck i østkantbandet Tzars håper å få spille på Grünerløkkadagene med russike gråtekoner som platepushere. FOTO: STINE MERETHE EID

Historien om østkantbandet Tzars handler om løsarbeid i Russland, spøkelser og ekte rock'n'roll.

OSLO ØST: - Russland er vårt andre fedreland, utbryter gitarist Helge Bredeli Kanck fra plateaktuelle Tzars.

Han sitter sammen med bandkollegaene Trond Slåke og Vegard Mordal ved vinduet på Internasjonalen, mens han forteller en noe bisarr historie som inneholder vodka, lafting og en ukrainsk general.

Hamp og hammer

- Jeg og han som eier plateselskapet fikk delvis finansiert plata av en fjorten dagers jobb i Russland. Det var en norsk investor som skulle bygge en datcha (en russisk hytte journ.anm.) i Kaliningrad. Det skulle være et lafta hus, men russiske håndverkere er så latterlig dårlige at vinden blåste rett igjennom, forteller Kanck.

Dermed ble nordmennene på jakt etter penger til plateinnspilling sittende på knærne i et par uker, med hamp og hammer for å tette huset.

- Vi jobba sammen med en tidligere general fra Ukraina som ikke akkurat hadde jobb lenger, en fra Tsjetsjenia, en fra Kirgisistan og sjefen som var fra Kasakhstan. Han fikk lov til å drikke mer vodka enn oss andre, flirer gitaristen.

Om det var inntaket av vodka som ble for stort, eller om det faktisk spøkte på hotellet der de to norske løsarbeiderne oppholdt seg, vites ikke, men gutta fikk i alle fall oppleve ting som fikk nakkehårene til å reise seg på turen til Russland.

Ble dritredd

- Det var utenfor turistsesongen, men han vi jobba for fikk overtalt hotellet som lå et stykke unna til å åpne. Da kokken og resepsjonisten dro hjem for kvelden, var vi igjen mutters alene. Den ene natta våkna jeg av at det var et grønlig lys i rommet og jeg så en mann som så ut som han reparerte noe i taket. Jeg ble dritredd, innrømmer Kanck som riktignok kom seg helskinnet fra opplevelsen.

Tilbake i trygge og hjemlige omgivelser er det fullt fokus på platepromotering og spillejobber. Ispedd noen russiske gråtekoner.

- Vi skulle fått dem til å pushe plata, utbryter Kanck henvendt til Slåke og Mordal.

- Vi har da i alle fall solgt flere skiver enn vi har venner. Det er mer enn man kan si om en del band, understreker han.

Festival og fiske

Nå håper Tzars på en real festivalsommer krydret med familieliv og fiske.

- Vi burde hatt en stor båt med plass til familie som kunne starta opp på Aker Brygge og kjørt nordover, mens vi stoppa hele veien for å spille, dorge og sette ut hummer- og krabbetegner. Det hadde vært drømmen, sier Slåke lengtende.

- Og så har vi faktisk utrolig lyst til å spille på Grünerløkkadagene. For meg er det et opplagt førstevalg, legger Kanck til.

Om russiske gråtekoner og spøkelser dukker opp vites ikke, men uansett har du muligheten til å oppleve ektefølt rock med Tzars live på Mono 30. mai.Vi jobba sammen med en tidligere general fra Ukraina

Helge Bredeli Kanck

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag