Gå til sidens hovedinnhold

Rustelefonen hacket av palestinske aksjonister

De som forsøkte å komme inn på den nasjonale Rustelefonens hjemmeside lørdag, søndag eller mandag fikk ingen hjelp til å mestre sine problemer. Derimot ble de linket til en pro-palestinsk hjemmeside med bilder av døde barn.

Dette var svært overraskende, kritisk og trist, sier informasjonsjef Anlaug Lia i Rusmiddeletaten i Oslo. Det er Oslo kommune sammen med Helsetilsynet som drifter Rustelefonen.

-Det er ikke akkurat internasjonal politikk vi driver med. Desto mer overrasket ble vi da vi kom på jobb mandag morgen og fant ut at noen hadde hacket seg inn hos oss, og overtatt alle våre brukere. Det er stor trafikk på våre sider, det er mulig de som har gjort denne operasjonen har gått etter sider med stor trafikk. Jeg har vanskelig for å tro at de har vært spesielt interessert i å nå akkurat Rustelefonens brukere med sin propaganda, sier Lia til Lokalavisene Oslo.

Krig på nettet

-Krigen i Gaza har også blitt ført på nettet. Konflikten mellom Hamas og Israel er også en propagandakonflikt, og et virkemiddel i den krigen er åpenbart også å hacke seg inn på og overta motstandernes nettsider. Men ingen hadde trodd at det kunne ramme Rustelefonen, sier Anlaug Lia.

-Rustelefonen gir selvsagt aldri uttrykk for politiske standpunkter av noe slag, og ingen hadde ventet at vi skulle involveres i noen propagandakrig. Det skjedde likevel på lørdag kveld.

-De som logget seg inn møtte en pro-palestinsk side med palestinske flagg, slagord og bilder fra Gaza av døde og lemlestede barn og voksne, forteller Lia.

Flere ble rammet

-Gruppen som står bak dette har regelmessig angrepet pro-israelske nettsteder siden 2006, men siste uke klarte de å omdirigere trafikken fra flere hundre områder til sin egen propagandaside, fortsetter Anlaug Lia.

Leverandøren av domenet www.rustelefonen.no gikk straks i gang med å rette opp det som hadde skjedd, og kl 21.00 mandag kveld klarte de å fjerne viderekoblingen.

Rustelefonens side er nå igjen tilgjengelig.

-Jeg tror ikke hackingen har gått ut over liv eller helse. Men det er tragisk at rusmisbrukere og pårørende på jakt etter veier til hjelp ikke har fått informasjon, avslutter informasjonssjef Anlaug Lia.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger