*Nettavisen* Nyheter.

Rustne vannrør blir som nye

Ledningene som omfattes av prosjektet er merket med rødt.Kart: Vann- og avløpsetaten

Vann- og avløpsetaten (VAV) har funnet for mye rust i vannledningene på Trosterud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Provisorisk løsning: Disse rørene i Dr. Dedichensvei skal sørge for vannforsyning til beboerne på Trosterud mens arbeidet pågår.

TROSTERUD: Vi foretok undersøkelser på vannledningene for et halvt år siden, og resultatet viste at rørene var så nedrusta at vi må gjøre noe, sier prosjektleder i Vann- og avløpsetaten Lars Wermskog.

Med avansert teknologi skal 5,4 kilometer rør rehabiliteres innvendig, uten at rørene graves opp.

Dersom vi ikke hadde gjort dette nå, ville vi måttet skifte ut ledningene om 5-10 år. Vi gjør dette utelukkende for å forlenge levetiden på rørene, sier han.

Trygt å drikke vannet

Wermskog avviser at vannkvaliteten i de rustne rørene er dårlig.

Nei, det er ikke derfor vi gjør dette. Vi tar vannprøver fra Groruddalen flere ganger i uka, og vannkvaliteten er betryggende, sier han.

VAV forsikrer at vannkvaliteten også vil være betryggende under hele anleggsperioden. Vannledningene vil ikke bli satt i drift igjen før vannprøvene er tilfredsstillende.

Har ligget i 40 år

Gjennomsnittsalderen for metallrør i Oslo er 53 år. Rørene på Trosterud er rundt 40 år, og ble lagt i perioden 1967-1972. De er laget av duktilt støpejern.

Rørene ble lagt før man begynte å bruke et innvendig betongbelegg som hindrer rust, sier Steinar Linnes fra avdeling for vanntransport i VAV.

Innvendig beskyttelse med sementmørtel ble innført i 1972.

Kartet viser at enkelte strekninger ikke skal skiftes, for eksempel rørene i Lutvannsveien. Betyr dette at de ikke er rustne?

Ja, enten har de ikke rust, eller så er de allerede belagt, sier Wermskog.

Rørene skal nå renses for rust før man legger betongbelegg som hindrer rørene i å ruste ytterligere i fremtiden.

Arbeidene blir utført på delstrekninger, og beboerne vil få vann via provisorisk vanntilførsel. De provisoriske vann- ledningene har en annen diameter, og dermed kan vannet gå noe tregere enn man er vant til.

Vi jobber etter føre-var-prinsippet, og det kan derfor bli midlertidige restriksjoner på bruk av blant annet hageslange, sier Wermskog.

Ferdig om et år

Beboerne må også regne med kortvarige stopp i vannleveransen og brunt vann i perioder.

Men vi leverer ikke vann av dårlig kvalitet. Vannet kan oppleves som brunt i perioder. Det skyldes små partikler fra ledningene som løsner når vannets strømretning endres. Det er ikke farlig å drikke dette, sier han.

Ledningene krysser både Tvetenveien og E6, men arbeidet vil ikke få betydning for trafikkavviklingen.

Beboerne i området får vann fra nye Oset vannrensingsanlegg i Maridalen. Med rehabilitering av ledningsnettet kan de se fram til utmerket vannforsyning da arbeidet er ferdig om et års tid.

Ved spørsmål bes beboerne ta kontakt med prosjektleder Lars Wermskog på telefon 23 43 73 18 eller 951 79 365.

Vi tar gjerne imot spørsmål. Vi ønsker å være lydhøre og imøtekommende overfor beboerne, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.