*Nettavisen* Nyheter.

Ruter vil gjøre det dyrere å snike

Ruters kontrollører er daglig ute og påser at de reisende har gyldig billett. Nå kan det imidlertid bli mer kostbart for de som blir tatt for sniking. For ordens skyld: personen på bildet hadde gyldig billett. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Nå skal de som ikke løser billett på buss, bane og båt straffes enda hardere, om Ruter og NSB får viljen sin.

OSLO: – Vi har et ønske om å øke satsene på bøtene, og har sammen med NSB søkt om å få gjøre det dyrere å snike. Gebyrene har vært de samme siden 2005, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter.

Ruter vil at snikere skal betale 850 istedenfor for 750 kroner, såfremt de gjør opp på stedet.

LES OGSÅ: - Det er vi som er kjernen av Nordstrand

Vesentlig dyrere

Om du ikke har kort eller kontanter, vil det svi enda mer på pungen. I dag koster det 900 kroner å gjøre opp for snikingen i ettertid. Denne satsen skal opp til 1200 kroner, med andre ord en økning på 30 prosent.

For ungdom mellom 15 og 18 år skal den nye satsen uansett være 850 kroner.

Søknaden er nå oversendt Samferdselsdepartementet, som skal behandle saken. Sier de ja, vil de nye gebyrene innføres 1. februar 2013.

Håper på effekt

– Vi håper de nye satsene kan virke preventivt på snikingen. Vi er opptatt av at kollektivtrafikken er best mulig, og da er vi avhengig av at folk bidrar ved å betale for seg. Periodebillettene er i seg selv billig, ved siden av de mange ulike billettløsningene vi har, sier Isberg.

Ruters tall viser at så mange som 96 prosent har gyldig billett, men de som har for vane å snike koster kollektivselskapet dyrt.

– Det koster Ruter 12 millioner kroner for hver prosent som sniker, sier Hilde Siring, operativ ansvarlig for ett av Ruters kontrollørlag,

LES OGSÅ: 60 millioner mer til trikk og bane

LES OGSÅ: 60 millioner mer til trikk og bane

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.