RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rutinesvikt i Lindebergsaken


Aud Kvalbein (Krf)
Aud Kvalbein (Krf) Foto: Foto: Øystein dahl Johansen
Kontrollutvalget stiller seg kritisk til den innledende saksbehandlingen Lindebergsaken.

OSLO: Lindebergsaken omfatter egentlig to saker, en sak om påståtte overgrep og en sak om medikamenthåndtering. Kontrollutvalget stiller seg i begge sakene kritisk til Oslo kommune, og da særlig Sykehjemsetatens, saksbehandling i innledningen.

Saken henlagt

I den påståtte overgrepssaken hvor hjelpepleier Stig Berntsen i november 2011 ble anklaget for voldtekt av to eldre pasienter, finner Kontrollutvalget mangler ved varslingen, opplysningen av saken og dokumentasjon. Det er også konstatert mangler på arbeidsgivers behandling av Stig Berntsen i forbindelse med mistanken mot han.

Berntsen ble først suspendert og fratatt autorisasjonen som hjelpepleier, men saken er i ettertid henlagt av politiet og Helsetilsynet har gitt Berntsen tilbake autorisasjonen.

Nå vil Rødt og Frp gi Berntsen stillingen som hjelpepleier tilbake.

Venter på Helsetilsynet

I medikamenthåndteringssaken gikk det en bekymringsmelding til Helsetilsynet om medisinsk uforsvarlig drift og uetisk behandling. Tre ansatte ble suspendert, en ble politianmeldt og midlertidig fratatt autorisasjonen. Helsetilsynet har saken til behandling og politiet avventer konklusjonen her før de ferdigbehandler saken.

Kommunerevisjonen har funnet mangler ved at varslene om feil ved medikamenthåndteringen ikke ble tilfredsstillende undersøkt, dokumentert og fulgt opp. Sykehjemsetaten ble blant annet ikke varslet om saken.

Rutiner

I vedtaket etter tirsdagens møte i Kontrollutvalget heter det:

-Kontrollutvalget understreker viktigheten av at Sykehjemsetaten har gode rutiner ved påstander om seksuelle overgrep og for medikamenthåndtering i sykehjem. Videre understreker kontrollutvalget betydningen av gode saksbehandlingsrutiner når det gjelder å sørge for at saker blir tilstrekkelig opplyst, at samordningen mellom involverte i saksbehandlingen er tilfredsstillende og at det etableres nødvendig dokumentasjon. Gode rutiner og god kvalitet på saksbehandlingen er spesielt viktig i denne type saker med alvorlige beskyldninger mot virksomheten og enkeltpersoner.

Oslo kommune og Sykehjemsetaten har i ettertid av Lindebergsaken gjort en rekke tiltak for å bedre rutinene både i saker om påståtte overgrep og i saker om medikamenthåndtering.

Erling Folvord lanserte mandag en bok om Lindebergsaken, "Byråden mot hjelpepleieren"

Fortsatt taus

Eldrebyråd Aud Kvalbein (Krf) føler ikke noe behov for å kommentere Kontrollutvalgets behandling av saken og venter til den senere blir behandlet av bystyret.

Les også:

– Den groveste trakasseringssaken i Oslo kommune

Krever at hjelpepleieren får jobben tilbake

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere