RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RV vil forhindre anke

I bystyret i morgen skal politikerne ta stilling til et privat forslag fra Liv Gulbrandsen og Erling Folkvord(RV) om at Oslo kommune ikke skal anke Borgarting Lagmannsretts dom i den såkalte Østensjøsaken der en barneverleder i Østensjø Bydel ble tilkjent å få tilbake sin stilling. Hun ble videre tilkjent 150.000 kroner i erstatning samt saksomkostninger fra Oslo kommune.

Østensjø: Borgarting lagmannsrett avga i mai dom i sakene mellom Oslo kommune og barnevernlederen i Østensjø bydel. Kommunen tapte fullstendig. Nå mener RV at kommunen må unngå å anke. Folkvord og Gulbrandsen påpeker at Bydel Østensjø allerede er påført store utgifter, at Oslo kommune har tapt saken fullstendig og at kvinnen skal få tilbake stillinga som leder av barneverntjenesten i Østensjø bydel.
-Etter tapet i tingretten var det forsiktig sagt lite sannsynlig at Oslo kommune hadde noe å vinne på en anke. Faktabeskrivelsen og tingrettens juridiske vurderinger åpnet i grunnen bare for en sannsynlig endring ved anke, og det er den skjerpinga av kommunens nederlag som nå er fastslått. Anken til lagmannsrett fortonte seg først og fremst som et kostbart tiltak fra arbeidsgiver Oslo kommune for å prøve å mobbe barnevernlederen vekk fra bydel Østensjø, skriver de to forslagstillerne.

Vil ha svar

-Bystyret har delegert til byrådet å avgjøre om en dom skal ankes eller ikke. Dette hindrer imidlertid ikke at bystyret selv kan avgjøre om en bestemt dom skal ankes. Fordi vi er kjent med at det fortsatt er noen som hevder at denne dommen bør ankes videre til Høyesterett, mener RV det er nødvendig å fremme forslag slik at bystyret kan avgjøre ankespørsmålet, skriver de to. De mener det både i tingretten og lagmannsretten ble klarlagt at bydelsdirektør Tove Stien hadde handlet i strid med de kommunale retningslinjene som fastslår at:

(...) regelverket gir barnevernadministrasjonens leder i bydelene faglig og administrativt ansvar for alle vedtak som fattes etter barnevernloven. Barnevernvedtak som er fattet på grunnlag av denne fullmakten kan ikke overprøves av annen administrativ ledelse i bydelen, (...)
Folkvord og Gulbrandsen mener det framstår som "særdeles uakseptabelt at Oslo kommune bruker rettsvesenet i gjentatte forsøk på å straffe lederen av barnevernadministrasjonen i en bydel når det faktisk er bydelsdirektøren som har opptrådt i strid med det regleverket som er utarbeida i samsvar med lov om barneverntjenester." Og fortsetter: "Dette kommunale misbruket av rettsvesenet må det bli slutt på."
RV ber Bystyret om å fatte vedtak om at Oslo kommune ikke anker Borgarting lagmannsretts dom av 14. mai 2007 i Østensjø-saken. RV ber også Bystyret om å be byrådet orientere bystyrets organer om hvilke reaksjoner som er blitt iverksatt eller blir iverksatt overfor bydelsdirektøren i Østensjø bydel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere