*Nettavisen* Nyheter.

Rydder opp etter dårlige rollemodeller

REN STRAND: Anikken Brandt Henriksen, Lisa Holmsen, Pernille Wilsgow Tingstad, Marie Louise Meidell Lange, Celina Bakke og Julie Spohie Rondan ryddet på stranda på Bygdøy fredag 4.mai. Alle foto: Anne Marie HUck Quaye

Sprøyter, gamle truser, plast, røyksneiper og kondomer ble de unge miljøarbeidernes fangst da de ryddet Bygdøys strender.

Klikk på bildet for å forstørre.

BYGDØY: Barna ryddet stranda på Bygdøy sjøbad på den store strandryddedagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TAKKET: Miljø-byråd Ola Elvestuen (V) og varaordfører Liebe Rieber-Mohn(A) takket for miljøarbeidernes innsats.

Klikk på bildet for å forstørre.

SøppeL: Dykker Kjetil Astrup viser fram plast fra havet.

BYGDØY: – Vi fant veldig mange røyksneiper, plast også en brukt kondom, sier Anniken Brandt Henriksen fra Bygdøy skole.

DittOslo har tatt turen ut i rusekeværet for å overvære den store Strandryddedagen, som første gang ble arrangert i fjor. Det er Hold Norge rent som sammen med Ragn -Sells arrangerer den nasjonale aksjonen, som går over to dager, 4. og 5.mai.

– Nå er det flere 1000 over hele landet som plukker søppel på strender, sier kampanjeleder Emily Robertson og høster applaus.

200 000 mill

– Oslo kommune bruker 200 000 millioner kroner årlig på å fjerne søppel, sier varaordfører Liebe Rieber Mohn(A) . Målet må være å ikke ha en slik strandryddedag i det hele tatt, sier hun videre og håper på at folk vil ta ansvar å stoppe forsøplingen av byens strender.

Elever fra Bygdøy skole har vært aktive i flere timer allerede før startskuddet for aksjonen, blant annet ved søppelrydding på Huk.

Under vann

– Det er viktig at strendene ser pene ut, og det blir jo fint når vi rydder, sier Lisa Holmsen.

–Det er de voksne som går foran som dårlige rollemodeller, sier Rieber-Mohn og oppfordrer barna å si til foreldrene at de må gjøre rent etter seg.

Problemet er dessverre ikke bare søppel som blir liggende igjen på strendene, men som dykker Kjetil Astrup poengterer, ligger nemlig hele 70 prosent av søpla igjen under vann.

– Det er hverdagslige ting av plastikk, som flasker og diverse som folk kaster, sier Astrup

Mye blir også blåst ut på sjøen og synker til bunns, og blir videre en fare for sjølivet og ikke minst fugler som lever av havet.

–Vi fant 46 forskjellige plastbiter i magen på fugler i et prosjekt fra Lista, sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken. I tillegg til plast er det gamle batterier og annet farlig avfall som truer havets innbyggere.

En badedrakt, øl, sneiper, papirbiter, bæsjebleier, sprøyter og gamle q-tips er noe av funnene til de flittige strandrydderne denne fredagen. Strandryddedagen fortsetter over hele landet også lørdag .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.