*Nettavisen* Nyheter.

Rykteflom rundt Manglerud bad

BEKYMRET: – Manglerud bad må ikke nedlegges, det er så viktig for lokalmiljøet og brukes av masse mennesker, sier trofast bruker Roy Jamessen. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Rykter om at Manglerud bad skal stenges til sommeren er ikke blitt godt mottatt. Nå skal Oslo kommune vurdere om strakstiltak kan redde driften inntil videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

GAMMELT: Manglerud bad runder snart 50 år, men Roy Jamessen sier brukerne setter pris på tilbudet selv om det ikke er så moderne. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

POPULÆRT: Roy Jamessen og en gjeng pensjonister bruker badet hver fredag, og det har de gjort i en årrekke. Her ved en hedersbetegnelse badet fikk til 30-årsdagen. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

  Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: Leder av Østensjø bydelsutvalg, Kristin Sandaker (A), vil kjempe for at bydelen skal få beholde Manglerud bad. Foto: Arkivfoto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

SYND: Bystyrepolitiker Abdullah Alsabeehg (A) mener en eventuell nedleggelse vil være synd for nærmiljøet. Foto: Pressefoto

MANGLERUD: Den lille svømmehallen bak skolene på Manglerud er eid av Oslo kommune, men driftes av private. Nylig fikk de imidlertid beskjed om at leieavtalen opphører.

– Vi fikk beskjed om at badet skal stenges 1. juli 2014, sier Christin Kjosmoen i Neptun Drift/Neptuns barn.

Neptun overtok driften av Manglerud bad i 2007. De driver blant annet svømmeopplæring for barn fra 4-16 år, eldregym for damer, førstehjelpskurs, livredningskurs for lærere, babykurs og instruktørkurs.

I tillegg er det åpent for alle på fredager fra klokken 15-19. Badet kan også leies til bursdager.

LES OGSÅ: Inviterer til stormøte om badetilbudet i Oslo

Skal vurdere tiltak

Begrunnelsen for stenging skal være at Manglerud bad er i så dårlig stand at det må rives eller totalrehabiliteres, og at det pågår en prosess rundt badets fremtid.

Da Nordstrands blad kontaktet Undervisningsbygg ble nedleggelsen først bekreftet, så kom det kontramelding om at de skal undersøke mulighetene for å holde det åpent inntil videre.

– Vi skal gjøre en faglig kartlegging og gjennomgang av svømmeanleggets tilstand, for å se om det er mulig å gjøre strakstiltak som gjør at Manglerud bad kan holdes åpent fremover, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg.

Selv om strakstiltak nå skal vurderes, er det foreløpig usikkert hva som kommer ut av gjennomgangen.

LES OGSÅ: Ikke første gang man er bekymret for Manglerud bad

Bekymrede pensjonister

Nordstrands Blad har fått flere henvendelser fra trofaste brukere og andre som er bekymret for badets fremtid.

– Manglerud bad er modent for modernisering, men det fungerer helt fint og de kan bare ikke stenge det. Badet brukes av så mange mennesker, alt fra småbarnsfamilier og skoler til pensjonister, sier Roy Jamessen.

Han er en av de 20-25 pensjonistene i den lokale «B-gjengen», som i en årrekke har møttes i badet hver fredag.

– Stengt bad betyr slutten for oss. Her møtes vi for velvære, for å holde oss i form og for å ha det hyggelig, sier Jamessen.

LES OGSÅ: Østensjøvannets Venner kåret til årets navn

– Sørgelig situasjon

Også småbarnsforeldre i nærområdet frykter for badets fremtid.

– Badet nærmer seg raskt en fase der det snart ikke lar seg redde. Dette er sørgelig da barn og unge har stor verdi av å kunne benytte et bad i nærmiljøet. Hvorfor bryr ikke det offentlige seg om å ta vare på de verdiene vi har, sier Pål Mangset.

– Jeg håper virkelig at Manglerud bad kan bestå i en eller annen form. Personlig husker jeg med stor glede svømmetimene jeg hadde i skolen under min oppvekst. Jeg håper at også neste generasjon vil kunne få oppleve dette, sier Mangset.

– Det er noe utrolig stusselig over det om det offentlige ikke har råd til å bevare det vi har, sier Mangset.

LES OGSÅ: Nå forsvinner de siste postkontorene

Vil redde badet

Leder av Østensjø bydelsutvalg, Kristin Sandaker (Ap), sier det er viktig å redde badet fra nedleggelse.

– Manglerud bad er et skolebad og kan tenkes å gå under radaren i byrådets bademelding som snart skal behandles i bystyret. En nedleggelse vil bli et enormt tap, sier Sandaker.

– Jeg har involvert Arbeiderpartiets bystyrerepresentanter i saken, og er kjent med at disse allerede har stilt spørsmål til ansvarlig byråd Guri Melby, sier Sandaker.

Hennes partikollega i Oslo bystyre, Abdullah Alsabeehg, jobber nå med bademeldingen og sier at han er bekymret.

– Byrådet nedprioriterer rehabilitering og legger opp til å gradvis avvikle lokale bad. De vil heller satse på store bad i Oslo, men lokalbad som det på Manglerud er godt brukt hele uka. En nedleggelse vil være veldig synd for nærmiljøet, sier Alsabeehg.

LES OGSÅ: Her skjedde dødsbrannene i Oslo i 2013

Behandles i mars

Bademeldingen skal etter planen behandles i bystyret i mars. I denne legger byrådet opp til at det skal bygges tre nye hovedbad i Oslo, deriblant et nytt «folkebad» i øst.

I løpet av 2014 vil de også undersøke de kommunale badene Bøler bad, Frognerbadet, Furuset bad, Holmlia bad, Nordtvet bad, Romsås bad, Sogn bad, Tøyenbadet og Vestkantbadet, for å avklare teknisk og funksjonell standard.

Denne vurderingen og besøkstall vil være grunnlaget for hvilke bad som skal rehabiliteres for videre drift.

I bademeldingen heter det videre at nesten alle skolebadene er rehabilitert de siste ti årene og derfor vil opprettholdes i flere år framover.

De bade- og svømmeanleggene som er minst attraktive, utifra en samlet vurdering, vil imidlertid legges ned når de tre nye hovedanleggene er på plass.

Det er miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) som har frontet bademeldingen, men hun henviser til kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) når det gjelder skolebad.

Bjercke er i barselpermisjon og henviser til sin byrådssekretær Anne Siri Koksrud. Hun kan ikke uttale seg om fremtiden til Manglerud bad, men bekrefter at det skal undersøkes om det lokale svømmetilbudet på Manglerud kan holdes åpent inntil videre ved hjelp av strakstiltak.

– Byrådet ønsker å opprettholde tilbudet til de som bor der hvis det er mulig, men vi må ta hensyn til at det må gjøres en del nødvendig vedlikehold. Badet må drives forsvarlig, sier byrådssekretær Koksrud.

ANDRE SAKER FRA BYDEL ØSTENSJØ:

Fornøyelig skolerevy på Manglerud

Nå blir det varmt badevann på Bøler hele året

Beboere frykter rasering av Oppsal

Vil ha 70-bussen ut på E6

VIDEO: Her kjører bilene på fortauet i Bølerlia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.