*Nettavisen* Nyheter.

Rytterklubb vil ha rideskole i Bestumkilen

Leder av Oslo Ryttersportsklubb, Cathrine Aspestrand Furre, vil gi liv og vitalitet til dette området i Bestumkilen. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

Staten eier 11 mål av tomten innerst i Bestumkilen. Denne delen av båtopplaget kan bli ridehus og rideskole.

Klikk på bildet for å forstørre.

Roklubbens hus ligger godt gjemt, men her er det opparbeidet mulighet for transport av hest og materiell. Foto: FOTO: VIDAR BAKKEN

BESTUMKILEN: – Tenk hvilke aktiviteter vi kan få til her og hvilket tilbud det vil være for barn og unge i hele Oslo, sier leder av Oslo Ryttersportsklubb, Cathrine Aspestrand Furre, når vi møter henne i Bestumkilen.

I dag holder rideentusiastene til langt inne i Sørkedalen.

Museet ikke interessert

Det gamle ridehuset på Skøyen er revet etter lang strid rundt planer om nytt kontorkompleks. Rideskolen ble så flyttet til kongsgården på Bygdøy i nye flotte lokaler, tilrettelagt for funksjonshemmede. Fremtiden så lys ut.

– Kongefamilien brukte 25 millioner kroner av private midler for å finansiere dette. Da Kongsgården ble overdratt til staten, fikk Folkemuseet ansvar for forvaltning og drift. For å gjøre en lang historie kort. Folkemuseet var ikke interessert i ridehus og rideskole. Den ble langsomt bygget ned og vi som klubb fikk ikke være der lenger. Da Folkemuseet vedtok nedleggelse i mars i fjor, var det et sterkt ønske både fra byråd og bystyre at rideskolen skulle fortsette på Kongsgården. Ordfører Fabian Stang engasjerte seg personlig i saken, men kulturdepartementet som har halvparten av representantene i stiftelsen Folkemuseet, ville ikke gripe inn i stiftelsens avgjørelse, sier Furre.

Les også: Folkepark i Bestumkilen?

Riksantikvaren anbefaler

Fornyingsdepartementet ba kommunen om å komme opp med alternative plasseringer av rideskolen.

– Flere steder på Bygdøy er vurdert. Det siste er her i Bestumkilen, som departementet og Riksantikvaren anbefaler å jobbe videre med. Dette området inngår ikke i verneplanen for Bygdøy, sier Furre.

Hun viser til at hest og ryttersporten er en viktig del av Oslos byhistorie med flere tradisjonsrike rideklubber.

– Nå holder vi til i Sørkedalen. Vår klubb har cirka 260 medlemmer, som blir kjørt av foreldre to ganger i uken. Da snakker vi om minimum fire mil frem og tilbake. Flere har ikke anledning til å vente i to timer til undervisningen er ferdig og da blir det åtte mil til sammen. Andre barn blir stengt ute på grunn av manglende mulighet til å bli fraktet. Fordelen med en plassering her i Bestumkilen er den gode kollektivdekningen til Skøyen. Dette åpner opp for at barn og ungdom i sentrum kan nå hit. Tenk deg hvilket liv det kan bli på denne siden av Bestumkilen med aktiviteter knyttet til hester gjennom hele året.

Del på Facebook

Ligger dødt

Det er et aktivt ro og padlemiljø i Bestumkilen. Det er snakk om at hele ro- og padlemiljøet skal samles på ett sted og snart kommer ny trenings og konkurransebane her.

– Sammen vil det skape aktivitet og vitalitet i et område som ligger dødt mesteparten av året. og stimulere barn og unge ytterligere til å delta selv. Interessen for hestesport er økende og her har vi mulighet for å ta imot barn og unge i trygge omgivelser. Vi vil eventuelt ligge helt inntil Kongeskogen. Kanskje vi også kan få en ridesti med tiden, sier Furre.

Noe av båtopplaget

Rideskolen består av ridehall, stall, utebane og paddocker til hestene.

– Det vil bety at noe av båtopplaget blir redusert, men vi vil være fleksible. Vi kan for eksempel ha mindre paddocker om vinteren. Samtidig kan vi ikke la et båtopplag konservere byutvikling. Bortsett fra båtpuss noen uker om våren og noen bobiler om sommeren, skjer det svært lite. Her kan vi skape noe helt nytt, sier Furre, som er i dialog med Statsbygg som forvalter tomten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag