Så kunne Markus flytte for seg selv

Lisen J. Mohr og sønnen Markus som endelig har fått sin egen leilighet på Ullevål.

Lisen J. Mohr og sønnen Markus som endelig har fått sin egen leilighet på Ullevål. Foto: Foto: Linn Skulstad

Funksjonshemmede Markus har bodd hjemme i 28 år. Takket være hans mors engasjement har han nå flyttet inn i sin egen leilighet på Ullevål.

Klikk på bildet for å forstørre.

En storfornøyd ordfører Fabian Stang gledet seg over markeringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lisen J. Mohr fikk blomster under onsdagens markering.

ULLEVÅL: – Dagen i dag føles nesten uvirkelig, og det er en utrolig god følelse. Jeg kjenner en trygghetsfølelse ved å stå her og se at det jeg har jobbet så hardt for er blitt en realitet, sier Lisen J. Mohr, mor til 28 år gamle funksjonshemmede Markus.

Det var i 2007, da Markus var 25 år, at Mohr og hennes mann begynte å tenke alvorlig på at Markus ikke alltid kunne bo hjemme sammen med dem. Det var da den tre år lange prosessen begynte med å finne et botilbud som ville dekke de behovene Markus har som funksjonshemmet.

– Vi forsto fort at det var få tilbud for Markus. Ettersom at Markus ville trenge hjelp til å lage mat, og kunne ha et sosialt liv, følte vi at et borettslag som Tangerudbakken ville passe ham godt. Vi begynte derfor letingen etter tomter for å bygge og realisere et slikt borettslag, forteller Mohr.

Prosjektet finansiert

Det var gjennom bekjente Mohr fikk høre om muligheter for lån og boligtilskudd til unge uføre under 26 år. I 2008 kontaktet hun Bydel Nordre Aker som skulle drifte borettslaget. Videre snakket hun med Helse- og velferdsetaten (HEV) i Oslo kommune som var positiv til prosjektet.

I 2009 oppdaget Mohr at PEAB, et av Nordens ledende entreprenørselskaper, var påbegynt et leilighetsbygg ved Ullevaal Stadion. Hun kontaktet selskapet og fikk holde av øverste etasje med syv leiligheter.

– Med god hjelp fra HEV og Husbanken ble prosjektet finansiert, og i juni tidligere i år fikk vi nøklene til leilighetene. I september var det endelig flytteklart og i dag er det seks personer som bor her, inkludert Markus. Den syvende leiligheten brukes som fellesareal, forteller Mohr.

God trivsel

To måneder har gått siden Markus flyttet inn i Sognsveien 66, og han stortives.

– Jeg trives her, og det er ikke skummelt. Jeg er jo hjemme, sier Markus.

Det er høy trivsel blant beboerne, og de er en god gruppe mennesker. Likevel var det noen blandede følelser for Mohr da Markus skulle flytte ut.

– Det var rart da han flyttet ut og det er jo fortsatt rart. Han har jo bodd sammen med oss i 28 år, og så flytter han for seg selv. Men jeg føler i hvert fall at jeg kan senke skuldrene nå, for Markus er trygg og har det kjempebra her, sier Mohr.

Ordføreren til stede

Til stede ved markeringen var ordfører Fabian Stang som viste stor glede over prosjektet.

– Det er et godt prosjekt som er noe å bygge videre på i fremtiden, og mange mennesker har bidratt positivt. Jeg vil også gjerne takke beboerne som inviterte meg på innflyttingsfest, legger ordføreren til med et smil om munnen.

Også bydelsdirektør Mona Taasen delte gode ord under markeringen.

– En utvikling som dette blir mer og mer viktig i fremtiden. Det skaper en trygghet og glede, presiserer Taasen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.