RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens Sjøstrand nyter Ann Marie Olsons husmannskost. Mesmer Ogbamichael og Johan Robért er stolte innehavere av nyåpnete Tre Kronor. FOTO: ELLEN RØNNING
Jens Sjøstrand nyter Ann Marie Olsons husmannskost. Mesmer Ogbamichael og Johan Robért er stolte innehavere av nyåpnete Tre Kronor. FOTO: ELLEN RØNNING

Så lycklig i Norge!

Stockholms-grabbarna Mesmer og Johan trivs «skitbra» i Oslo, det eneste de savner er morsans mat. Det har gutta gjort noe med.

TORSHOV: – Svensk husmannskost! Vi prata om falukorv, köttbullar, fläsk, sill och potatis så vi fikk vann i munnen, og bestemte oss for å gjøre noe med savnet. Ved juletider i fjor startet planleggingen, og forrige mandag åpnet vi bar og kök "Tre Kronor" i Torshovgata 7, der Matfinken tidligere holdt hus.

Solid kokk

Mesmer Ogbamichael er fornøyd med resultatet av sommerens beinharde økter med oppussing og andre forberedelser, ikke minst det omfattende papirarbeidet som skal til.

– Men alt har gått fint, nå er vi i gang, og maten er god!

Gutta har nemlig hentet en dreven kokk fra hjemlandet. Det Ann Marie Olsson ikke vet om svensk husmannskost er ikke verdt å vite, og hun har solid erfaring fra restaurantbransjen.

Tøft i Sverige

– Da jeg fikk forespørselen fra Johan og Mesmer var det ikke så mye på lure på. Barna er voksne, yngstemann bor også i Oslo, og i min hjemby Søderhamn er det rett og slett ikke jobber å få. Stemningen i byen er dårlig, de store arbeidsplassene er lagt ned. Det var deilig å reise fra svensk tungsinn. Jeg opplever at mine landsmenn som bor i Norge er mye friere og gladere enn svensker i Sverige. Det er generelt en både tøffere og hardere atmosfære i Sverige nå. Jeg stortrives her, og det er en glede å lage få lage god mat fra bunnen av og se at gjestene smiler!

– Det är krut i den kärringen, sier Johan og titter på Ann Mari, – hon är stentuff!

Forbrødring

Selv om menyen er blå-gul er det foreløpig flest nordmenn innom Tre Kronor.

Markedsføring er dyrt, så grabbarna satser på god gammeldags ryktespredning.

– Venner og familie, grannarna brevid, folk som tilfeldigvis går forbi – vi tar det hele derfra. God mat og trivelig atmosfære får gjøre susen!

Mesmer ser lyst på Tre Kronors fremtid.

– Dette er det beste som har hendt svensker i Oslo! Jens, kompis og mannen bak menyer og plakater, nyter dagens husmann, som torsdager er ärtsoppa och pannkakor – noe annet er utenkelig for söta bror. Maten er lekkert anrettet, og dufter fantastisk. Det er lett å se at Ann Marie trives med det hun gjør, hun nyter å se hvordan Jens koser seg med maten.

– Jag gillar at laga mat för ungdom, sier hun.

– Vi som jobber her kommer til å bli tjukke, sier Johan, uten egentlig å være veldig bekymret.


Gutta får nok løpt av seg det meste på lange vakter.

Svenske merkedager

Svenskenes feiring av nasjonaldagen 6. juni er jo en vits for oss nordmenn, men broderfolket er riktig flinke på andre merkedager og høytider. Disse blir selvsagt markert skikkelig på Tre Kronor, og først ut er Kräftskiva 28. august. For uinnvidde er det en krepsefest.

– Vi følger kalenderen og årstidene, og feirer det som feires kan! Midtsommersaften og julefeiring er vi gode på i Sverige, og vi serverer all den mat som hører til. Sammen med svenskt øl, schnaps og drikkeviser, selvsagt!

Mesmer gleder seg til å fylle restauranten med glade svensker og nordmenn.

– Vi håper at Tre Kronor skal bli en samlingsplass for både nordmenn og svensker, kanskje til og med et andre hjem for noen? Vi har i hvert fall en fantastisk «mor» på kjøkkenet! Hun har omsorg nok til alle som kommer innom, sier han.

Tre Kronor er åpen mandag fra klokka 11 – 23, tirsdag til lørdag klokka 11 – 01 og søndag klokka 13 – 23.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere