RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mange bør bli boende i Oslo ...


2,1 MILL: Denne 20 kvadratmeter store renoverte stallen, like ved Pilestredet Park, hadde verditakst på 2,1 millioner kroner. Heldigvis kan du også få større boliger for samme sum.
2,1 MILL: Denne 20 kvadratmeter store renoverte stallen, like ved Pilestredet Park, hadde verditakst på 2,1 millioner kroner. Heldigvis kan du også få større boliger for samme sum. Foto: Foto: Arkitektene Sem og Johnsen Eiendomsmegling
Trenger man virkelig å tjene 700.000 kroner i året for å kunne bli boende i hovedstaden?

OSLO: – Logikken er enkel, tjener du mer penger på å pendle enn på å jobbe, så bør du kanskje pendle, sier analysesjef i Norcap, Lars Mikelsen til DN.no.

Han mener at dersom man skal bo i Oslo bør man tjene om lag 700.000 kroner. Men hvor mange gjør egentlig det?

Hver femte tjener en halv mill

SSB har ingen statistikk på arbeidstakere eller arbeidsgivere med en lønn på 700.000. Men tallene viser at 118.000 osloborgere tjente over 500.000 kroner i 2011.

Dette kan bety at flere av disse også tjener opp mot 700.000 kroner.

På dette tidspunktet bodde det 599.230 personer i Oslo, og av dem var 167.676 aleneboende.

LURER DU PÅ HVORDAN BOLIGPRISENE ER I DITT OMRÅDE? SE HER

2,1 mill i boliglån

I sammenhengen er et presset boligmarkedet.

– Vi har en tommelfingerregel om at man kan låne omtrent tre ganger sin inntekt, sier kommunikasjonsdirektør i Nordea, Rune Kibsgaard Sjøhelle.

– Det finnes faktorer som gjør at noen får mer eller mindre i lån. Det gjøres personlige vurderinger. Har man mye kredittkortgjeld får man selvfølgelig mindre i lån, sier Sjøhelle.

Kort forklart: Man får omtrent 2,1 million kroner i lån om man har en årsinntekt på 700.000 kroner.

Men hva slags bolig i Oslo får man for dette?

Ettroms eller fireroms

Rawas Noustasa i OBOS Eiendomsmegling forteller at for 2,1 millioner kroner så kan man få ulike boliger, og at både standard og størrelse varierer.

– Man kan faktisk få mye for 2,1 millioner kroner, sier han.

– Et eksempel er Haugenstua. Der får du fort en fireroms på 80 kvadratmeter, men du trenger ikke flytte så langt ut av sentrum heller. I Groruddalen er det mye, sier han.

Noustasa forteller at det er dyrere i vest, og at man ikke vil få noe spesielt mye mer enn en liten toroms.

– I sentrum vil man nok få en ettroms, eller en liten toroms, på om lag 25–30 kvadratmeter, sier han, og legger til at standarden vil variere veldig. Kjøper man en toroms til 2,1 millioner midt i sentrumskjernen kan man belage seg på å måtte pusse opp for en god slump penger.

– Men det betyr ikke at det ikke er gode leiligheter tilgjengelig. Pilestredet Park har en god standard på sine leiligheter.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere