RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Så mye koster ferieboligen i utlandet

Se opp for større prisfall og økt beskatning, advarer ekspertene.

Nordmenn nyter livet med sikre jobber, høy oljepris og sterk krone. Og mens SSB forventer en prisvekt på norske boliger på fire til seks prosent årlig, ser boligmarkedet helt annerledes ut i resten av Europa.

Lav etterspørsel

I Spania, hvor mange nordmenn har ferieboliger, har boligprisene ifølge spanske myndigheter gått ned utrolige 23 prosent siden 2008. I dag svinger prisene på de spanske boligkvadratmeterne fra 1148 euro i Murcia sør for Alicante til 3671 euro i Barcelona.

– Hvis man vurderer å kjøpe bolig i Spania, skal man tenke seg om to ganger, for boligprisene kan falle enda mer. Arbeidsledigheten i Spania er på 20 prosent, så mye taler for at landet vil være i økonomisk resesjon gjennom hele 2012. Det vil ta tid å løse krisen, og etterspørselen fra landets egne innbyggere vil være lav. Samtidig gjør sterk kronekurs til at man får mye bolig for pengene, sier Terje Strøm, sjeføkonom i NyAnalyse.

Billig euro

Euroen ligger rundt 7,50, og den høye oljeprisen gjør at krona fortsatt vil være sterk, mener analytikerne. Derfor er det deilig å være nordmann ikke bare i Danmark, men i hele eurosonen. Det har Norsk Megling merket. Vel 4000 personer meldte seg som potensielle kjøpere hos dem i fjor.

– Folk begynte å henvende seg til oss igjen i 2010 fordi de vurderte å kjøpe bolig. Siden har det blitt flere i 2011, sier Kjetil R. Sveen, advokat og utenlandsmegler i Norsk Megling.

Ifølge selvangivelsesstatistikken hadde 12.848 eiendommer i Spania norske eiere.

– Det er kjøpers marked i Spania. For eksempel har jeg sett boliger i nærheten av Torrevieja til 230.000 euro som kostet det dobbelte før finanskrisen. Men se opp for påslag i prisen som følge av at spanske myndigheter vil hente inn økt skatt fra boligeierne, oppfordrer megleren.

På en gresk øy?

I den greske økonomien er det én ting som har vært stabilt de siste årene, og det er at boligprisene har sunket hvert eneste kvartal fra og med 2008.

– Det er ikke sikkert bunnen er nådd ennå, sier makroøkonom og professor ved Norges Handelshøyskole, Gernot Doppelhofer.

– Du må være forsiktig om du skal inn i det greske boligmarkedet. Greske politikere skal beskatte boligeierne.

Ifølge Bank of Greece skal regjeringen nå hente inn 3,7 milliarder euro gjennom boligbeskatning.

Gunstige priser

Prisene for en leilighet med to soverom og bra beliggenhet starter omkring 100.000 euro, kommer det fram av Norsk Meglings markedsrapport.

Agnes Bergo, daglig leder av det uavhengige rådgivningsselskapet Pengedoktoren og foreleser ved Norges Handelshøyskole, mener bolig i middelhavslandene nå er gunstig priset, og at det kan ta noe tid før prisene begynner å stige igjen.

– Middelhavslandene er langt fra ferdige med den helt nødvendige økonomiske hestekuren de gjennomgår nå. Men når økonomien stabiliserer seg, vil boligprisene stige igjen, sier økonomen som selv har bolig i Spania.

Billige Berlin

Drømmer du om en ny loftsleilighet med takterrasse til 200.000 euro i en storby? Da bør du følge nøye med på hva som skjer i Berlin.

– Her er det overskudd av boliger og plass nok til byens 3,25 millioner innbyggere, sier megler og direktør i Pure Berlin Properties, Frans Barkler.

– Det tyske markedet er mindre volatilt enn markedene i København og Oslo, forklarer han. – Tyskerne tenker fem og ti år fram i tid når de kjøper.

Men prisene har likevel steget i noen bydeler:

– Mens vi i noen bydeler har en kvadratmeterpris på 2000 euro, kan det koste opptil 4000 euro i populære områder, som Prenzlauer Berg.

Å selge igjen med gevinst kan man ikke uten videre kalkulere med.

– Mange tyskere har ikke råd til å bo i de beste strøkene. Man skal være klar over at man har en annen holdning til å eie bolig i Tyskland, og mange leier bolig. Etterspørselen er ikke er på norsk nivå, sier Bergo.

Så mye koster det

Frankrike: Fra 300.000 til 500.000 euro for en fin treromsleilighet eller et rekkehus ved middelhavskysten. I populære områder som Cannes og Antibes må du ut med det dobbelte. Men det er mulig å få for eksempel en ettroms i innlandsbyen Arles i Provence for 100.000 euro. Det ventes prisoppgang i år.

Hellas: Fra 100.000 euro for en treromsleilighet i bra område. Villaer fra 250.000 euro.

Italia: Langs middelhavskysten, fra grensen mot Frankrike i nord og til Napoli i sør, kan du få ettromsleiligheter fra 100.000 euro. Eneboliger med basseng begynner på 400.000 euro. På adriaterhavskysten er prisene cirka 15 prosent lavere, og det er billigere sørover i Italia.

Spania: Stor regionsforskjeller. En kvadratmeter i Torremolinos koster i snitt 1719 euro, mens en kvadratmeter i Marbella koster 2040 euro. I Barcelona er kvadratmeterprisen i snitt 3671 euro, men det er mye dyrere i de elegante strøkene.

Tyskland/Berlin: 2000 til 4000 euro per kvadratmeter. Treromsleiligheter koster fra 200.000 euro. Det er mye dyrere i de andre store tyske byene.

(Kilder: Sociedad de Tasación, Pure Berlin Properties, Fnaim)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere