Sa opp avisabonnement - stemplet som totalitær

Ny Tid-redaktør Truls Lie og Israels ambassadør Raphael Schutz.

Ny Tid-redaktør Truls Lie og Israels ambassadør Raphael Schutz. Foto: Truls Lie/Scanpix

Ansvarlig redaktør og israelsk ambassadør krangler om oppsigelse av avisabonnement.

13.08.15 15:01

Den israelske ambassaden i Oslo valgte nylig å si opp sitt abonnement av tidsskriftet Ny Tid.

Dette ble tilsynelatende dårlig mottatt av ansvarlig redaktør i Ny Tid, Truls Lie, som gikk langt i å antyde at oppsigelsen av abonnement skyldtes magasinets kritiske artikler om staten Israel.

- Avslører totalitære trekk
Redaktør Truls Lie la ut følgende melding på sin Facebook-side onsdag.

«Denne uken sa den israelske ambassaden opp sitt abonnement på Ny Tid, og ba om restbeløpet tilbake. Vi, som stadig trykker israelske jødiske statsborgeres syn på staten, som Uri Avnery? Noen tåler rett og slett ikke kritikk, og avslører derfor totalitære trekk, nettopp hva en annen jøde, Hannah Arendt, har skrevet utførlig om. Se i augustnummeret (20.8) hva også en annen jøde, Shlomo Sand, skriver i månedsavisen Ny Tid.»

Meldingen skal også ha blitt postet på Ny Tids Facebook-side, men skal ha blitt slettet i ettertid.

Den israelske ambassaden mener imidlertid at det er lite dramatikk som ligger bak beslutningen om å avslutte Ny Tid-abonnementet.

Ambassadør Raphael Schutz begrunner oppsigelsen på følgende måte i et Facebook-innlegg:

«Sannheten er at vi har besluttet å si opp alle våre avisabonnementer, for å ta i bruk en mer effektiv og avansert medieovervåkningstjeneste som inkluderer langt flere nyhetskilder (også Ny Tid). På den måten vil vi få bedre tid til å produsere uttalelser til neste gang Israel gjør noe galt. Vi prøver så godt vi kan å leve opp til klisjeen om progagandamaskinen Israel, som man hører så mye om.»

- Grov tolkning
Schutz mener Facebook-meldingen viser manglende profesjonalitet blant noen norske redaktører og journalister.

- Jeg synes dette er beklagelig, sier ambassadøren Raphael Schutz til Nettavisen.

- For journalister bør det være helt elementært å ringe oss og be om hvorfor vi har avsluttet abonnementet. Da ville han umiddelbart ha funnet ut at dette ikke skyldes kritikk eller totalitær tenkning. Vi er alltid åpen for dialog, og er vant til å håndtere kritikk. I denne saken dreier det seg om tekniske løsninger, hvor vi ønsker å følge den teknologiske utviklingen, og vil lese avisene uten å måtte få tonnevis med papir hver dag, sier Schutz.

- Vi var overrasket over å se denne grove tolkningen, sier han.

- En muntlig uttrykksform
Ansvarlig redaktør i Ny Tid utdyper følgende overfor Nettavisen:

- Jeg anser ikke Facebook for å være det samme som en trykt avis. Facebook er en muntlig uttrykksform, og der kan man være litt omtrentlig, mener jeg. Nå viser det seg at de fremdeles ønsker å abonnere på aviser gjennom det de kaller medieovervåkningstjenester. Det var jeg ikke klar over, sier redaktør Truls Lie til Nettavisen.

- Griske jøder?
Lie sier at Ny Tid mottok en rekke pågående e-poster fra ambassaden om oppsigelsen som kunne tolkes i retning av at de var kritiske til avisens innhold.

- Det var rimelig grunn til å tro at det var en irritasjon, der de var svært så pågående i sommerferien om å få tilbake tre hundrelapper, sier han.

- Er kommentaren om restbeløpet myntet på gamle fordommer om griske jøder, Lie?

- Absolutt ikke.

Ambassadør Schutz ønsker ikke å tolke uttalelsen om restbeløpet i noen konkret retning.

- Jeg vil ikke være for hard eller alvorlig i min kritikk. Men noen vil kanskje tolke det dit hen. Jeg har selvfølgelig hørt om folk som føler seg støtt av dette. Jeg vil la tvilen komme ham til gode. Men når du avslutter et hvilket som helst abonnement, er det ikke uvanlig at man får tilbake restbeløpet, sier Schutz.

«Totalitære trekk»
- Hvorfor tar du i bruk betegnelser som «totalitære trekk», Lie?

- Dette henter jeg fra boken «The Origins of Totalitarianism», et stort verk av den jødiske forfatteren Hannah Arendt. Det er en bok om totalitære uttrykk, om miljøer som hindrer diskusjon og kritikk. Fremfor å bare kalle folk noe, eller avvise å diskutere. Arendt skriver om visse moderne statsformer. Det er ikke bare en slengbemerkning, sier Lie.

Lie etterlyser at israelske myndigheter, som i Norge er representert av ambassaden, skal ta en mer aktiv rolle i norsk samfunnsdebatt.

- Jeg vil si at i løpet av de årene jeg har reiste i Israel og Palestina, og alle de artiklene vi har hatt i Ny Tid, Le Monde diplomatique og i Morgenbladet da jeg var redaktør der, så har det vært sjeldent taust fra den kanten, sier Lie.

- Vi har hatt en rekke israelske jøder på trykk med meninger om Israels politikk. Jeg synes det norske folk kunne trenge å høre hva Israels representanter har å si til dette.

- Det er på tide at vi i Norge kan få en dypere diskusjon med ambassaden. Jeg stiller gjerne i debatt med ambassadøren, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.