Saba (11) parkerte 250 byråkrater

SJARMERTE ALLE: Saba Chesomi (11), bosatt på Stovner her med The Planet -jentene som opptrådte for 250 fagfolk tirsdag.

SJARMERTE ALLE: Saba Chesomi (11), bosatt på Stovner her med The Planet -jentene som opptrådte for 250 fagfolk tirsdag. Foto: Foto: Julie Messel

I et smekkfullt Hotel 33 var det ungdommene fra ungdomsklubben The Planet som gjorde størst inntrykk da erfaringer fra områdeløftene i Groruddalen skulle deles tirsdag.

RISLØKKA: De tolv jentene mellom 11 og 16 år fra forskjellige deler av Groruddalen, møtes jevnlig på The Planet på på Verdenshuset på Haugenstua for å danse.

Verdenshuset er et resultat av Groudalssatsningens områdeløft på Haugenstua.

Jentene er på mange måter eksempelet på at områdeløft setter kultur, ungdom og deltakelse i sentrum.

Små steder

- Små steder løfter store spørsmål, sa Husbankens Karin Ladegård da hun ønsket velkommen til nasjonal erfaringskonferanse om områdeløft på Hotel 33 på Økern tirsdag morgen.

Omlag 250 fagpersoner var tilstede for å diskutere de erfaringene man har gjort seg gjennom arbeidet med områdeløft i Groruddalssatsningens løpetid.

Områdeløft er Husbankens program for å gjøre levekårutsatte områder mer bærekraftige.

Husbanken, som statens verktøy for sosial boligutvikling, var arrangør for konferansen.

Kortsiktig byutvikling

Konferansen trakk til seg fagpersoner fra inn- og utland, og spesialister i byforskning fra København og Chicago bidro.

- Områdeløft er byutvikling i kort pespektiv, men er viktig for den langsiktige byutviklingen som skal finne sted, sa byråd for byutvilkling Bård Folke Fredriksen tirsdag morgen.

Les også: God bomiljø helt avgjørende for å unngå segregering

Han trykket samarbeidet mellom stat og kommune, gjennom Husbanken, bydelene og Groruddalsatsningen til sitt bryst.

- Oslo er en gammel industriby og store områder i Groruddalen skal transformeres for å møte og legge til rette for ny vekst. Nettopp derfor kan vi bygge 27 000 nye boliger i Hovinbyen, ved å transformere og bygge nytt, samtidig som vi skal bygge på det vi allerede har, sa Fredriksen.

Lokal medvirkning

Han trakk frem ny reguleringsplan på Romsås, der det tilrettelegges for småhusbebyggelse og rekkehus, som nettopp et eksempel på viderebygging.

Men konferansen som som samler fagfolk i dag og i morgen skulle ikke handle om byutvikling, men om områdeløft og de erfaringene man har gjort med disse.

Les også: Områdeløft Lindeberg er i gang

Les også: Flere områdeløft i Groruddalen

- Den lokale forankringen prosjektene har fått nettopp på grunn av kommunens nære samarbeid med bydelene har gjort at den lokale befolkningens medvirking stor, sa han foran et lydhørt publikum.

Områdene som er plukket ut for å bli steder som bør bli løftet har store levekårsutfordringer.

- Områdeløftene i seg selv kan ikke gjøre noe med levekårsutfordringene, men de blir likevel indikatorer på hvilke områder kommunen og bydelene velger ut og løfter, sa Fredriksen.

Han kalte områdeløftene i Groruddalen en stor suksess.

Les også: Men kommunalminister vil ikke love videre Groruddalssatsning

Les også: Det handler om levekår, ikke hudfarge

- Også i fremtiden vil det være områder i vår by der levekårsutfordringene er større. Vårt arbeid med områdeløft har gitt kommunen verktøy og erfaringene som trengs for å vite hvordan vi skal møte disse utfordringene, sa byråden før dfagfolk gjorde seg klare for workshops, miniforedrag og befaringer i Groruddalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.