Gå til sidens hovedinnhold

Sabeltanngymmen – med plass til flere

Hver søndag ettermiddag møtes en lystig gjeng for tilrettelagt trening for barn med CP. Og de har plass til flere!

SOGNSVANN: Søndag var det høstpremière for "Sabeltanngymmen" med grilling og uteaktiviteter ved Sognsvann.

Cerebral parese (CP) er en utviklingsforstyrrelse eller skade i hjernen, som har oppstått i fosterlivet, under fødsel eller i løpet av de første leveårene. Sykdommens mest vanlige symptom er motoriske vanskeligheter i varierende grad.

– Morsomt

"Sabeltanngymmen" er et gratis tilbud fra CP-foreningen i Oslo og Akershus, og tiltaket har en høy stjerne hos deltakerne.

– Det er morsomt, og mange ting å gjøre der. Jeg har også fått en god venn, som jeg har en del kontakt med, forteller Anna Nygaard (10).

Hun har vært med siden oppstarten for sju år siden, men begynner nå å bli litt stor.

– Det er i utgangspunktet for barn fra null til ti år, men vi er fleksible, forteller Inger-Lise Nygaard, mamma til Anna og leder for CP-foreningen i Oslo og Akershus.

Sosial trening

Hun presiserer at treningen er tilrettelagt alle funksjonsnivåer, og at det er åpent for søsken og foreldre å henge seg på.

– Vi har alt fra dem som så vidt kan krype, til de som er ganske mobile, forteller en annen mamma og bidragsyter, Eva Granum.

Sabeltanngymmen har vært familiedrevet, og har også en fysioterapeut som legger opp treningen.

– Vi har aktiviteter som passer for alle funksjonsnivåer, og prøver å finne noe alle mestrer og syns er gøy, sier fysioterapeut Anne Cecilie Myre.

– Og det er ikke noe daffe greier, vi er skikkelig svette når vi er ferdige, forteller Granum, som må medgi at hun var litt skeptisk i starten.

– Jeg var jo litt redd for at det skulle være noe kjedelige greier, men det er det ikke. Vi har det kjempegøy, og har fått gode venner herfra, smiler Granum.

– For det sosiale er vel så viktig. Ungene får verdifull sosial trening, og opplevelsen av å mestre fysiske utfordringer, noe de ikke nødvendigvis er så vant til i hverdagen og gymtimen på skolen, sier Granum.

– Dessuten får man et nettverk der man finner likesinnede, og foreldrene har også stort utbytte av dette, smiler hun.

Trener på NIH

Sabeltanngymmen disponerer gymsal på Norges idrettshøgskole mellom 16.00 og 18.00 hver søndag, og dersom du har lyst å prøve deg, kontakt Eva Granum på e-post: eva_800@msn.com, så blir du tatt godt imot.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar