*Nettavisen* Nyheter.

Safaa Alwan stiller ut

Hverdagens Irak: Fotokunstneren Safaa Alwan stiller nå ut bilder på biblioteket på Holmlia. De viser hverdagens Irak.Bibliotekar Mette Helland Jahr (t.h.) oppfordrer alle som er hjemme i juli å legge veien til biblioteket. – Dette er unike bilder, sier hun Foto: Ingebjørg Wøllo

Det ble en strålende ' sommerettermiddag på Holmlia-biblioteket: Torsdag 1. juli åpnet forfatteren, journalisten og fotokunstneren Safaa Alwan sin egen utstilling med fotografier fra hjembyen Basrah i Sør-Irak.

HOLMLIA: Utstillingen kan du se hele juli måned i bibliotekets åpningstid 10-18 mandag til torsdag og 11-15 på fredager.

Byen Basrah der elvene Eurfrat og Tigris møtes er vestens kulturelle vugge og midtøstens spiskammer. 80 prosent av all olje blir skipet herfra, det er stor grønnsak og frukteksport og sist men ikke minst, de mest anerkjente arabiskspråklige poetene kommer herfra. Safaa Alwan er en av den. I hele den arabiske verden har poesi høy status.

I 2008, mens Alwan rapporterte fra poesifestivalen Al-Marbid, ble han angrepet av sikkerhetsvakter tilknyttet kulturministeriet i Irak. Han har ved flere tilfeller blitt truet på livet på grunn av sitt virke som forfatter og journalist, og måtte flykte fra Baghdad og senere fra Irak i 2009. På bakgrunn av dette ble International PEN gjort oppmerksom på hans situasjon og Alwan ble gitt status som Fribyforfatter. Alwan kom til Skien i mars 2009 og har siden vært en del av introduksjonsprogrammet for nyankomne flyktninger i Skien.

Bildene han viser på Holmlia har en atmosfære som ligger langt fra det inntrykket vi forbinder med landet han måtte flykte fra. Her lever folk sine liv, knyttet til fiske og landbruk og handel.

Alwan forteller at folk er stolte av byen sin. Den spesielle arktekturen på byhusene med utbygg av tre på og forseggjorte detaljer finner du igjen blant annet i Istanbul og Venezia. Selv om mange av bygningene er nedslitte, har de en fordums prakt som Alwan har fanget i bildene sine.

- Alle som er hjemme i juli, bør benytte anledningen til å se og oppleve et annet Irak, sier bibliotekar Mette Helland Jahr. Hun var rask til å invitere kunstneren tilbake i mars når biblioteket feirer Verdens poesidag. Da er det poeten og ikke fotografen Safaa Alwan som kommer til Holmlia.

Etter at han kom til Skien som fribyforfatter i 2009, har Alwan tilbrakt tiden med å skrive poesi på arabisk, som blir oversatt til engelsk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.