RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saftig allrounder


Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2008 (best. nr. 4700101, kr 199,90, bestillingsutvalg).
Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2008 (best. nr. 4700101, kr 199,90, bestillingsutvalg). Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Pinot Noir-vinene kan bli like store som Sauvignon Blanc i New Zealand. (Test av Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2008)

Å sette vin til ukens rett er en utfordring. Her er det et hav av ulike smaker: biff, kylling, sopp, hvitløk, selleri, hvitløkskrutonger og ikke minst ostefondue.

Saftig og bløt

Vi må altså finne en allrounder som takler forskjellige typer kjøtt. Vinens viktigste egenskap er likevel å fungere mot den smeltede rødkittosten som dominerer retten uansett hva du dypper oppi. En rødvin med mye tanniner vil reagere negativt med de skarpe smakene i osten, og gi en bitter og lite harmonisk smaksopplevelse. Vi trenger derfor en saftig, bløt vin som samtidig har nok smakskraft til å fungere med biffen.

Pinot Noir er en drue som kan oppfylle disse kriteriene. I druens hovedområde, Burgund, leverer den noen av verdens beste og mest komplekse viner med en meget tydelig jordsmonnskarakter. Disse vinene kan likevel bli for elegante og strukturerte for en rett som dette.

Her trenger vi en vin som viser druens primæraromaer, og som strutter av frukt og saftighet. Nettopp dette finner vi i Pinot Noir fra New Zealand. Sørlige deler av øya har største potensial for denne druen. Verdens sørligste vinområde, Central Otago, er ett av to områder som leverer kvalitet. Det andre området er Marlborough, som er blitt kjent internasjonalt for sine hvite Sauvignon Blanc-viner.

Villa Maria

Som med de hvite vinene er det en distinkt karakter ved New Zealands Pinot Noir-viner, som gjør dem spennende og annerledes. Frukt, saftighet og druekarakter er typisk for begge druer.

Ukens anbefaling er Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2008 (best. nr. 4700101, kr 199,90, bestillingsutvalg). Vinen har en aromatisk duft av jordbær, bringebær, sopp, blomster og vanilje. Den har bløte, saftige tanniner og en meget bærpreget fruktighet med innslag av litt eik.

Vinen fungerer greit med både kyllingen, biffen og grønnsakene, men viktigst av alt er at den runder av den fete, litt skarpe osten. Til en rett som dette, som krever en litt annerledes vin, er dette en sikker vinner. Server vinen lett avkjølt ved 14-16 grader for å få maksimal uttelling for fruktigheten i vinen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere