Saftig portugiser

Duas Quintas 2009 (varenr. 4356701, kr 149, bestillingsutvalg)

Duas Quintas 2009 (varenr. 4356701, kr 149, bestillingsutvalg) Foto: Alle foto: Carl Martin Nordby

Ingen andre land i Europa leverer bedre rødvinskvalitet for pengene enn Portugal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Denne uken disker Øyvind opp med en klassisk bacalao. I tillegg til klippfisken, som er hovedingrediens, finner vi tomat, pimiento, poteter, løk, chili og olivenolje.

Lokal vri

Retten en utfordring for mange viner. Spesielt den tomatiserte smaken er med på å gjøre kombinasjonen med vin vanskelig. Her kan en fruktdreven hvitvin fungere godt, men jeg velger heller å gjøre som portugiserne, og velger en lokal rødvin. Det er viktig at rødvinen ikke har mye tanniner, men en fruktig og lett stil.

I Douro-dalen finner vi viner i ulik stil. Fra lette, saftige varianter til rike, tunge. Ukens anbefaling er fra førstnevnte kategori. Duas Quintas 2009 (varenr. 4356701, kr 149, bestillingsutvalg), som er laget av portvinsprodusenten Ramos Pinto, har en frisk aroma preget av røde bær, plomme og krydder.

Smaken er lett i stilen, med avrundede tanniner og saftig fruktighet. I tillegg har vinen god syre og et krydderpreg i avslutningen.

Frisk opplevelse

Vinen er laget på en miks av druer som er vanlige i området, med Touriga Nacional og Tinta Roriz som de viktigste. Den er kanskje ikke blant de aller rimeligste av de portugisiske vinene på markedet, men her får man definitivt igjen for den ekstra femtilappen i form av kvalitet.

Vinens saftige fruktighet utgjør en fin kontrast til det salte torskekjøttet, og harmonerer godt med rettens tomatiserte stil. De øvrige spicy ingrediensene blir også fint matchet av vinens fine krydderpreg. Totalopplevelsen blir frisk, med en perfekt touch av eksotisk krydder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.