*Nettavisen* Nyheter.

Said Begum fyller 100 år

Said Begum kom til Norge som 87-åring. I dag feirer hun 100-årsdag. Her sammen med sønnen Bashir Ahmed. Foto: Foto: Janina Lauritsen

Said Begum kom til Norge fra Pakistan, i 2001. I dag feirer hun 100-årsdag.

FURUSET: – Vi har fortalt farmor at kongen sender brev til de som blir 100 år. Hun ønsker seg et sånt brev, men hun tror ikke noe på at kongen skal bry seg om at hun har bursdag, sier Begums barnebarn, Rizwan Ahmed (33), mens han sitter ved siden har Begum. Hun snakker ikke norsk, så barnebarnet forteller hennes historie.

Folk spør alltid familien hva som er hemmeligheten bak Begums høye alder.

– Vi har spurt henne, og hun svarer at vi ikke må bruke så mye tid foran TV-en. Hun har også spist økologisk mat, melk fra egen ku og dyrket eget korn. Hun har jobbet hardt. Også har hun selvfølgelig hatt flaks, det er ikke alle som blir 100 år selv om de spiser bra.

Ahmed synes det er spesielt, men betryggende, å ha to generasjoner over seg.

– I vår kultur er det fint å ha eldre som kan lære deg ting og veilede deg i valgene du gjør. Det er et ekstra pluss å få passe på dem.

Familien har fortalt henne om eldresentre, men det er ikke aktuelt å sende henne dit.

– Hun kan ikke være der fordi hun ikke kan norsk, og i kulturen vår passer vi uansett på våre eldre selv, vi sender dem ikke til eldresentre.

LES OGSÅ: Lot elevene ta regien

Coca-Cola er best i Norge

– Hun trivdes i Pakistan og ville først ikke flytte til et annet land. Hun ville bo i huset som hun flyttet inn i som brud. I Pakistan treffes de eldre, og de yngre besøker dem. Dagene går fort, med bønn og helligdager som feires. Hun syns det var koseligere der.

I 2001 valgte Begum allikevel å flytte til Furuset.

– Før, da hun var i stand til det, gikk hun korte turer. Hun syns Norge er et fint land, som er veldig grønt i forhold til Pakistan. Mange klager over veiene vi har her i Norge, men ifølge henne er de veldig fine. Hun synes også Coca-Cola er bedre i Norge, hun sier det er som en ekstraordinær dessert.

Hun synes både huset og beliggenheten er veldig flott, fordi det er så mange veier rundt huset. Da er det nemlig mye som skjer.

– Hun pleier å stå i vinduet og kommentere folkene som går forbi.

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte kaffe

Savner fredagsbønnen

Det er allikevel én ting som Begum alltid har savnet i Norge.

– Hun savner fredagsbønnen. I muslimske land er det bønn fem ganger daglig, og de kan høres fra høyttalere overalt. Lyden er det eneste hun savner, den har hun vokst opp med.

Begum har vært én gang i Pakistan siden hun flyttet hit. Familien tok henne med fordi de trodde hun kanskje ville bli der, men etter besøket syntes hun Norge var bedre.

– Det er mye enklere å være gammel her, husene i Pakistan er ikke tilpasset de eldre, sier Ahmed. Hun kom til Norge fordi hun er enebarn og mamma ville ikke la henne være alene. Vi ville ha familien samlet, og hun har behov for bistand. Det så hun selv, også.

Fire generasjoner

Begum har tre generasjoner under seg. Sønnen hennes kom til Norge i 1979, og han har seks barn. Alle barnebarna har bodd sammen med Begum.

– Vi har hatt et aktivt forhold. Farmor er veldig morsom. Når vi spør henne om ting så kan hun svare veldig humoristisk.

Begum, som til nå har vært veldig stille, begynner å snakke i vei til Ahmed på pakistansk. Ahmed smiler og forteller oss at hun er fornøyd med sveisen hans.

– Hun synes jeg er fin på håret nå, hun sier at frisøren har vært veldig flink, ler han.

– Farmor har alltid vært hyggelig. Det er derfor mamma har klart å bo med henne og passe på henne døgnet rundt, sier Ahmed.

LES FLERE SAKER FRA LOKALAVISEN GRORUDDALEN HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag