Gå til sidens hovedinnhold

Sakral opprydding

Sist helg holdt menighetsrådet dugnad i Fagerborg kirke. Fra kirkespir til kjeller ble det ryddet, vasket og pusset messing.

FAGERBORG: Nydelig vintervær og OL-åpning til tross, av menighetsrådet 15 medlemmer var det hele 12 som stilte til dugnad fulle av arbeidslyst.

Og la det være sagt, de tre som ikke er her, har alle gyldig fravær. De er syke og ligger med rennende nese hjemme i sine senger, forklarer menighetsråd Agnar Gjøen.

Nytt råd

Fagerborg kirke fikk nytt menighetsråd fra 2006. Det var også den indirekte årsaken til at dugnaden ble sparket i gang nå.

Faktisk er det vel ingen som med sikkerhet vet når det sist ble ryddet og vasket i alle kirkens kriker og kroker, forteller Gjøen.
Det var derfor forbundet en viss spenning med hva som eventuelt ville dukke opp, særlig i kirkens kjeller.

Dessverre uteble funn av de store skatter. Foruten en gammel altertavle samt deler av kirkens opprinnelige interiør, var det for det meste skrot og rot.

Grottegang

Under kirken finnes det en labyrint av ganger som strekker seg på grunnfjellet, til langt under Stensparken. En liten jerndør med påskriften "Må holdes lukket på grunn av mus" fører inn til den mørke grottegangen.

Innover der er det så trangt og smalt at de fleste av oss må gå krokbøyd for å kunne bevege seg, sier Gjøen.

Men ingen av de fremmøtte følte noe overveldende behov for å innlemme denne delen av kirken i dugnaden. Dermed fikk mus og eventuelt andre ting være i fred denne helgen.

Hamsun og lokalhistorie

Menighetsråd Agnar Gjøen er, lett paradoksalt, både vaskekte bergenser og en eminent lokalhistoriker for vår bydel. Selv giftet han seg i Fagerborg kirke tidlig på syttitallet.

Han kan fortelle Fagerborg menighet ble opprettet i 1897. Inntil kirken sto ferdig julen 1903, hadde menigheten tilhold i Sporveisgaten 37. Disse lokalene huser i dag Acem meditasjon.

Som en kuriositet kan nevnes at Knut Hamsuns førstefødte datter, Victoria, var nær ved å bli døpt her i kirken, forteller Gjøen.
Victoria ble født kort tid før kirken sto ferdig.

Hamsun bodde på den tiden i Thereses gate 49. Men mulig hadde ikke Hamsun tålmodighet til å vente. Uansett lot han sin datter døpe i menighetens lokaler i Sporveisgaten.

Nesten litt synd. Hadde jo vært litt morsomt hvis dåpen hadde funnet sted i her i kirken da, avslutter Gjøen.
Men uansett har kirken nå fått en sårt tiltrengt vask og opprydding. Det faktum er vel trolig viktigst for dagens brukere.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året