Gå til sidens hovedinnhold

Salmesang kartlegges

Rolf Melheim, beboer på nedre Grünerløkka, er fortsatt irritert over salmesangen som stort sett hver søndag kveld litt før klokka 22 strømmer ut fra tårnet på Jacobkirka.

Grünerløkka: Østkantavisa skrev i slutten av forrige måned om Rolf Melheim som har klaget til bydelsoverlegen fordi han føler seg plaget av salmesangen som avspilles fra en høyttaler i kirketårnet. Dette gjøres for å kalle folk til gudstjeneste. Han mener det er fullstendig absurd at Jacobkirken ved Kirkelig Kulturverksted kan ta seg til rette slik, og ikke minst at bydelsoverlegen kan tillate støy av denne typen uten å spørre beboerne om hva de mener om saken.

Kirkeklokkene ødelagt

I forbindelse med vårt oppslag ble den ansvarlige for salmesangen, Erik Hillestad, leder i Kirkelig Kulturverksted intervjuet i Østlandssendinga. Der fortalte han at motoren på kirkeklokkene i tårnet var ødelagt, slik at man ikke kunne ringe med klokkene når det skulle innkalles til gudstjeneste.

-Men kunne han ikke da i stedet sende kirkeklokkelyd over høytaleranlegget? spør Melheim. – Da slipper vi den uhyggelige følelsen den såkalte «sangen» gir. Og kunne ikke Hillestad i stedet sende sitt budskap ut søndag klokka 11 slik andre kirker gjør? Eller klokka 18, hvis det passer bedre. Det gjør blant annet Domkirken når de har kveldsgudstjeneste.

Dialogprosjekt

Erik Hillestad mener Rolf Melheim misforstår dette med tidspunktene.

– Vår gudstjeneste foregår klokka 22 på kvelden, og da må vi jo innkalle da, og ikke klokka 11 eller 18 som andre kirker gjør.

-Dere har hatt tillatelse til å spille salmen i 10 år, har motoren på klokkene vært ødelagt så lenge?

-Ja. Men det er ikke hovedgrunnen til å spille salmen. Den er et eget uttrykk som henger sammen med det kulturelle mangfoldet på Grünerløkka, de mellomreligiøse forhold som finnes her.

-Tenker du på dette at salmen fremføres av en norsk og pakistansk sanger?

- Ja, det stemmer. Dette er et dialogprosjekt.

Lyden skal måles

Helse- og velferdsetaten var ute for å måle lydnivået en søndag kveld i begynnelsen av februar, opplyser bydelens helsekonsulent Lasse Elden i en e-post til Rolf Melheim. –Men da var det ingen salmesang å høre. Vi vil forsøke igjen ved en senere anledning.

-Ja, det stemmer. De har ikke hatt noen sending de to siste søndagene, svarer Melheim og takker Elden for oppfølging og tilbakemelding.

På spørsmål fra Østkantavisa kan Lasse Elden bekrefte at de ikke skal gi seg. Støynivået skal måles og problemet kartlegges.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg