RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jusstudenten Tobias Strøm Brodtkorb som bor i Duggveien på Teisen er fornøyd med at sameiet hans har blitt oljefritt og sparer miljøet for store utslipp.
Jusstudenten Tobias Strøm Brodtkorb som bor i Duggveien på Teisen er fornøyd med at sameiet hans har blitt oljefritt og sparer miljøet for store utslipp. Foto: FOTO: ANDREAS SKAGESTAD

Sameie på Teisen kutter 18 bilers utslipp

Da boligsameiet på Teisen undersøkte sin gamle, nedgravde oljetank, fant de at den var rusten og lekk.

TEISEN: Nå varmes de 12 leilighetene i boligsameiet opp med miljøvennlig energi fra berggrunnen i stedet.

 
 


Den gule murblokka i Duggveien er fra 1960 – oljefyringens gullalder. Men i 2009 var tiden moden for å bytte til mer miljøvennlig oppvarming.

– Jeg er glad vi endelig sluttet med den forurensende oljefyringen og er godt fornøyd med varmepumpa, sier Kari Holmsen.

LES OGSÅ: På Torshov fikk de billigere husleie

Hun bor i tredje etasje og er blokkas vaktmester med spesielt ansvar for fyringsanlegget.

Kan koste dyrt

Sameiets oljetank lå nedgravd i bakken utenfor vinduet til Holmsen. Tanken manglet inspeksjonsluke, og et firma måtte grave seg ned for å undersøke tilstanden.

Et ikke helt uvanlig syn møtte dem: Tidens tann hadde gnaget hull i den rustne ståltanken og litt olje hadde lekket ut.

– Heldigvis var det en liten lekkasje, men det kostet oss 13.300 kroner å bli kvitt 6,6 tonn forurenset masse fordi det måtte håndteres som spesialavfall, forteller Kari Holmsen.

Ikke alle kom­mer like bil­lig fra en lek­ka­sje.

For­sik­rings­sel­ska­pe­ne mel­der om 80–90 lek­ka­sjer fra gam­le ol­je­tan­ker i året. Fra 20.000 til fle­re mil­li­oner kro­ner kan det kos­te å ryd­de opp.

I noen til­fel­ler ren­ner olje inn i hus og gjør så stor ska­de at hu­set må ri­ves. Lek­ka­sjer kan også ska­de na­bo­ens ei­en­dom, el­ler for­uren­se vass­drag og drik­ke­vann.

Har man ikke har sjek­ket tan­ken re­gel­mes­sig, dek­ker ikke for­sik­rin­gen ska­den.

LES OGSÅ: To leiligheter på Solsiden i Nydalen gikk for til sammen én million over takst

Bergvarmepumpe

Haugen og sameiet måtte ta et valg. De sto med lekk tank og gammel, ineffektiv oljefyr.

– Å kjøpe ny oljetank ville være å kaste penger ut av vinduet, slår Holmsen fast.

Hun hadde også fått med seg at Oslo kommune ville oljefyringen til livs, og at det var støtte å få. Hun had­de også fått med seg at Oslo kom­mu­ne vil­le ol­je­fy­rin­gen til livs, og at det var støt­te å få.

En avis­an­non­se for var­me­pum­per vek­ket be­bo­er­nes nys­gjer­rig­het. Et infomøte og en firmabefaring overbeviste sameiet om at en bergvarmepumpe med to energibrønner på 200 meter var en oppvarmingsløsning som passet for dem.

– Investeringen på 430.600 kroner ville vært vanskelig om det ikke hadde vært for støtten fra Oslo kommunes Klima- og energifond, tror Kari Holmsen.

De fikk 69.600 kro­ner i til­skudd, og et lån som dek­ket res­ten av kost­na­den. I til­legg dek­ket kom­mu­nen 30.000 kro­ner av kost­na­den på 45.600 kro­ner for fjer­ne ol­je­fy­ren og tan­ken.

Sam­ei­et reg­ner med å ha spart inn in­ves­te­rin­gen på fem til sju år. Et­ter det blir opp­var­min­gen mye bil­li­ge­re.

LES OGSÅ: 1,8 mill over takst etter én visningsrunde i Sinsen Hageby

Sam­ar­beid

Elektropluss, som gjor­de job­ben i Dugg­vei­en, er et av fir­ma­ene Na­tur­vern­for­bun­det sam­ar­bei­der med i sitt pro­sjekt oljefri.no.

– På oljefri.no kan folk lett be­stil­le til­bud på fjer­ning av ol­je­tank og in­stal­le­ring av mil­jø­venn­li­ge al­ter­na­ti­ver fra fir­ma­er vi har kvalitetssjekket, sier råd­gi­ver Lai­la Bor­ge i Na­tur­vern­for­bun­det.

Nå spa­rer de 25 be­bo­er­ne spa­rer ver­den for 37 tonn CO2 i året.

– Det tilsvarer 18 personbiler, sier Jenny Skagestad i Oslo kommune Bymiljøetaten – Enøk.

NB! Oslo kom­mu­ne, Hafs­lund Fjern­var­me, Na­tur­vern­for­bun­det, Grønn Hver­dag og Usbl in­vi­te­rer for øv­rig til te­ma­kveld for bo­retts­lag og sam­ei­er ons­dag 23. no­vem­ber kl. 18.30-20.30 hos Usbl på Arb. samf. plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere