RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samhandling skal motvirke aldersapartheid


Odd Einar Dørum tok opp utskrivningspraksisen fra Ullevål universitetssykehus med helse- og sosialminister Sylvia Brustad.
Odd Einar Dørum tok opp utskrivningspraksisen fra Ullevål universitetssykehus med helse- og sosialminister Sylvia Brustad.
- Situasjonen som er beskrevet i Nordre Aker Budstikke, om samhandlinga mellom Ullevål universitetssykehus og bydel Nordre Aker i Oslo, er sjølsagt ikke slik vi vil at den skal være, sa helse- og sosialminister Sylvia Brustad (Ap) i Stortingets spørretime onsdag.

STORTINGET: Det var stortingsrepresentant Odd Einar Dørum (V), som etter samråd med Nordre Aker Venstre, stilte statsråden spørsmål om hva hun vil foreta seg for å bedre samarbeidet mellom det statlige og det lokale helsetilbudet for syke eldre. Saken ble tatt opp etter bydelsoverlege Georg Semcesens redegjørelse i forrige bydelssutvalgsmøte.

Har de samme rettighetene

- Sjuke eldre vil ha behov for helsetjenester og hjelp fra mange. Kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten må sammen utgjøre et behandlingsnettverk rundt den enkelte bruker, sa Brustad, og understreket at eldre mennesker har de samme rettigheter til helsetjenester som alle andre.

Hun sa at departementet vil jobbe for en bedre samhandling mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten i fremtiden. Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en treårig rammeavtale med Kommunenes Sentralforbund som skal sikre bedre ansvarsfordeling mellom kommunene og spesialhelsetjenesten, beskrevet i lokale avtaler.

- I den rammeavtalen har vi framhevet to områder der det er særskilt behov for god samhandling. Det gjelder sjølsagt helsetjenester, og det gjelder inn- og utskrivningspraksis, hvor vi ser at det er utfordringer, sa Brustad.

Samarbeidsfora mellom sykehus og bydel

- Når det så gjelder samarbeidet konkret mellom Ullevål universitetssjukehus og bydelene spesielt, har Helse Sør-Øst informert meg om at det er flere tiltak på gang for å styrke samhandlinga. Det er nå etablert faste samarbeidsfora mellom sjukehuset og bydelene: Ett samarbeidsforum på administrativt nivå, og ett på faglig nivå. Jeg er informert om at det forumet som møtes på administrativt nivå, nå skal møtes oftere, nettopp fordi det er et stort behov for å diskutere hvordan vi skal finne fram til felles ordninger, sa Brustad i Stortinget.

Aldersapartheid

Dørum etterlyste konkrete tiltak for å unngå det han kaller et aldersapartheid i helsevesenet.

- Slik skal det ikke være. Bare la meg slå det helt klart fast! sa statsråden.

Hun gjentok at samhandlingsavtaler vil stå i høysetet, og trakk fram et eksempel fra universitetssykehuset i Akershus (Ahus). Der fører avtaler mellom sykehjem og sykehus til at pasienter kan få hjelp der de er, enten fordi legen rykker ut fra sykehuset, eller fordi sykehjemspersonalet har fått faglig påfyll.

- Dette er også en veldig god måte å drive samhandling på som vi er nødt til å ha mer av. Vi er på gang, men vi er ikke i mål, sa Brustad.

Vag om tilsynsrolle

Dørum stilte også spørsmål til om statsråden så for seg en form for tilsyn for å unngå aldersaparheid.

- Jeg liker ikke tilsynsformen, fordi vi har en helsereform som er som den er, og den er jeg en ivrig forsvarer av, sa Brustad.
Hun forsikret samtidig om at hun har god dialog med Helse Sør-Øst om oppfølging av lokale samhandlingsavtaler.

Tilfreds

Odd Einar Dørum er tilfreds med helse- og omsorgsministerens svar på hva hun vil foreta seg i forhold til utskrivningspraksisen ved Ullevål, men vil følge nøye med på hva som blir gjort i praksis.

Så langt som hun gikk i spørretimen i går er jeg tilfreds med svaret, sa Dørum til Nordre Aker Budstikke etter gårsdagens spørretime.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere