*Nettavisen* Nyheter.

Samler ungdommen i kveld

LYS I MØRKET: Fungerende sogneprest Anne Berit Evang inviterer til ungdomsgudstjeneste i Romsås kirke i kveld, fredag. Foto: FOTO: Obos-bladet

Anne Berit Evang, fungerende sogneprest i Rødtvet, forventer stort innrykk av ungdommer i sorg i Romsås kirke i kveld, fredag.

ROMSÅS: Groruddalen er sterkt preget av at området har veldig mange aktive ungdommer i AUF. Anne Berit Evang har hatt nær kontakt med mange unge de siste dagene som frykter for at noen av deres venner er drept.

–Vi holdt kirken åpen søndag kveld, og da kom det mange fra AUF og Arbeiderpartiet hit for å snakke sammen, forteller Anne Berit Evang. Hun er selv sterkt berørt av tragedien på mange plan. Som prest, som Osloborger, som Ap-medlem og som venn av noen som har mistet.

–Vi har holdt Romsås og Grorud kirke åpen hver dag, med forbønnssamling hvor vi ber for savnede, omkomne og pårørende hver dag kl 13 i Romsås og kl 16 i Grorud, forteller hun.

– Mange har behov for å snakke, for å være sammen, for å tenne lys, være stille og kjenne på følelsene sine, sier Anne Berit Evang.

Kveldsgudstjeneste

I kveld, fredag, er det kveldsgudstjeneste klokken 18. Det er ungdomsgudstjenesten «take away» som menighetene i Bredtvet, Romsås, Grorud og Rødtvet samarbeider om. Søndag blir det felles høymesse for de fire menighetene i Grorud kirke kl 11.

En messe preget av sorg, men også av håp, forteller hun.

– Vi kan ikke gå ut med navn på savnede eller drepte, men det jeg kan si er at flere unge i Groruddalen er direkte berørt av denne tragedien. Jeg bruker nå mye tid på å holde meg oppdatert på Facebook og Twitter og på nettet generelt for å holde meg ajour, forteller Anne Berit Evang.

Alle er berørte

– Vi er alle berørte, sorgen er noe alle bærer med seg nå. Mange unge på Romsås bruker kirken aktivt i disse dager. Mange tenner lys. Anne Berit Evang skal selv delta i morgendagens gudstjeneste. En vanskelig oppgave.

– Jeg synes dette er tungt, jeg kjenner at jeg er i beredskapsmodus hele tiden. Men som prest er det jobben min dette, å være der for folk og å lytte til deres fortellinger. Lytte ut sorgen vi alle bærer i disse tunge dagene.

Heldigvis er det lyspunkter å fokusere på, midt i alt det forferdelige.

– Det var veldig sterkt å være på Rådhusplassen mandag og kjenne på samholdet og fellesskapet som jo er det som kan bære oss videre nå. Det gir håp for det som ligger foran oss. Engasjementet var utrolig sterkt og veldig fint. Vi som ikke var på Utøya kan ikke forstå det de som var der opplevde. Men vi føler oss likevel berørte, og får alle bilder i hodene våre. Det var godt å få noen gode bilder å erstatte alt det vonde med.

Uforståelig ondskap

– Det er krevende og vondt å stå ved siden av og se den smerten som mange nå kjenner. Noe av det vanskeligste er å ta inn omfanget av hendelsen, og den ondskapen som ligger bak. Det er så vanskelig å forstå at et menneske har det i seg, er kapabel til å gjennomføre noe slikt. Hva gjør at et menneske kan ta et sånt valg og gjennomføre det? Det er mange spørsmål. Forsøk på å svare fører ofte bare til nye spørsmål. Men det er der vi er nå, og der vi må være. I tiden som går, og i alt tankearbeid, alle samtaler, alle varme klemmer og omtanke ligger viktig bearbeiding av sorg.

Fantastisk reaksjon

– Jeg tenker at vi har sett det ypperste av hva menneskeheten kan produsere av reaksjoner på en så vanvittig ondskap. Jeg kjenner at jeg blir stolt av mine medmennesker. Vi har sett nestekjærlighet og varme som strømmer mot oss fra hele verden. Mennesker som selv var på Utøya og opplevde noe som vi andre bare kan begynne å begripe, kommer med sterke budskap om kjærlighet, åpenhet, mangfold, demokrati, engasjement. Det er så fantastisk imponerende. Jeg tenkte også da jeg hørte Kronprinsen si ”vi møter hat med nærhet”, at det er en annen måte å si at dere skal elske deres fiender, slik Jesus sa. Vi skal ikke dyrke hatet, men dømme gjerningsmannen etter våre straffelover. Samtidig understreker hun at sorgen er individuell og at vi alle må få sørge på vår måte. Vi må romme alle de følelsene som kommer som en reaksjon på det som har skjedd. Det er en tid for alt, har AUF leder Eskil Pedersen gjentatt flere ganger. Det er kloke ord, sier Anne Berit Evang, fungerende sogneprest i Rødtvet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.