RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Michael Ochs, Alaa Alshaham, Said Mansour, Rami Henawi og Ohad Hitman har sammen med de andre musikerne laget en CD på fem dager. Foto: Trine Dahl-Johansen
Michael Ochs, Alaa Alshaham, Said Mansour, Rami Henawi og Ohad Hitman har sammen med de andre musikerne laget en CD på fem dager. Foto: Trine Dahl-Johansen

Samles på Abildsø for fred i Midtøsten

I ti dager har gjester fra Midtøsten og USA vært samlet på Abildsø gård. Det har resultert i konsert og en CD med egenproduserte sanger.

ABILDSØ: Det er full aktivitet når Nordstrands Blad kommer til Abildsø gård. Det spises, snakkes i telefoner, spilles, synges og folk skysses mellom gården og Fellesskapshuset på Abildsø.

Konserten er bare noen timer unna, likevel er det ikke mye nerver å spore. Kokkene er godt i gang med forberedelsene og siste finpuss legges på filmsnutter og det musikalske.

Asgeir Føyen og hans kone Tone er vertskap for samlingene. Musikerne Christian Ingebrigtsen, som har kontor på gården, Hans Petter Aaserud og Venke Knutson, som er bosatt på Nordstrand, er noen av de som skal bidra på konserten.

Visjonen

– Dette er mer enn en konsert. I ti dager har filmmakere, musikere og kokker fra Midtøsten, Norge og USA vært samlet for å jobbe for visjonen, forteller Michael Ochs (USA), Alaa Alshaham (Palestina) og Aviv Agoor (Israel).

Visjonen er at det er mulig å skape et Midtøsten som er fredelig, åpent og blomstrende. Et sted hvor menneskeliv er høyt verdsatt og livskvaliteten er i stadig forbedring. Hvor rettferd og menneskerettigheter er respektert og hvor religiøst, kulturelt og politisk mangfold både settes pris på og sikres gjennom felles tillit og ytringsfrihet.

– Vi samler de beste i sitt felt fra de ulike landene og jobber sammen. Det handler også om etikk og promotere leveregler. Når vi kommer hjem kan vi bringe erfaringene våre videre. Det er ikke organisasjonen MEP som er i fokus, men de som deltar. Vi skal legge til rette for at de kan gjøre det de gjør best, sier Aviv.

Han er koordinator for det israelske teamet og har jobbet for visjonen siden starten i 2002. Aviv kaller det hele en reise.

CD på fem dager

Da musikerne var samlet på Abildsø gård i fjor komponerte de 27 nye sanger på ti dager og fremførte 19 av dem på en konsert. I år har de valgt å spille inn ti av sangene på en CD, noe de har gjort i løpet av fem dager. Alt dette til tross for store kultur- og religionsforskjeller.

– Cd-en er nå gjennom den siste miksingen og skal snart slippes, forteller Alaa.

Han og Michael jobber begge med musikk.

– Jeg skal fortelle deg en historie, sier Alaa.

– Da vi møttes første gangen her på Abildsø tok det 5-10 minutter før vi gikk inn til pianoet og startet å synge og spille. Det tok ikke lang tid før alle kom inn og begynte å synge sammen med oss. Det var magisk! sier han og får anerkjennende nikk fra Michael.


– Jeg kan synge hjemme, men dette her handler om mer enn sang. Det er basert på en visjon som jeg kan føle og dette styrker forholdet oss landene imellom, fortsetter Alaa.

Guttene forteller at flere av dem aldri har samarbeidet med noen om å lage musikk tidligere. At de nå samarbeider med noen fra et land deres hjemland er i konflikt med, er derfor ganske spesielt.

– Vi ser at vi kan dra nytte av hverandre, forteller de.

– Dette handler om en atmosfære. Vi må høre på hverandre og godta at vi er forskjellige. Det er noen ting vi ikke kan forandre hos hverandre, men la oss leve i fred. Vi må gå i oss selv først. Jeg ønsker at datteren min skal kunne leve et bra liv. Vi kjemper for fremtiden til barna våre sier Aviv.

Bivirkninger

Michael skriver sangtekster på fulltid og har jobbet sammen med Christian Ingebrigtsen.

– Da Christian spurte om jeg ville være med på dette prosjektet føltes det så riktig. Det vi jobber med her siger forsiktig inn i hjertene våre og kommer ut i sangen og musikken vi lager resten av året også, sier han.

– Samarbeidet her har også en bivirkning. Michael er for eksempel jødisk, men hadde aldri vært i Israel, forteller Aviv.

– Ja, det er ganske spesielt at det var et samarbeid med en nordmann og et besøk i Oslo som skulle til for at jeg skulle dra dit. Det har påvirket og forandret livet mitt, smiler Michael.

– Her har vi bygd vennskap og knyttet bånd. Når vi kommer hjem kan vi vise bilder og fortelle historier om hvordan menneskene er i de andre landene. Nye generasjoner vil lære, så dette skal vi dele med de vi møter, sier guttene og haster inn i rommet ved siden av. Der venter resten av gjengen utålmodig på å sette i gang med de siste øvelsene før kveldens konsert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere