RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samlet brukte spiraler i to år


Disse galvaniserte spiralene har vært samlet inn fra kvinner i Norge, Tyskland og Sveits.
Disse galvaniserte spiralene har vært samlet inn fra kvinner i Norge, Tyskland og Sveits.
Disse spiralene har vært brukt av kvinner i Norge, Sveits og Tyskland. I morgen blir kunstneren bak smykkene hedret med Kunsthåndverkprisen 2008.

HOFF: Objektet kan ha en fascinerende skjønnhet, men opplevelsen blir fort en annen når man oppfatter at det faktisk er spiraler, sier Nanna Melland fra Ekely på Hoff til Akersposten.no.

I dag ble det offentliggjort at hun får Kunsthåndverkprisen 2008 fra Bildende Kunstneres Hjelpefond for smykkemunstverkene Ave Maria og 687 Years. Kunstverkene består av og tematiserer prevensjon.

Skjønnhet og brutalitet

Jeg kom over noen medisinske bilder av spiraler for noen år siden og ble fascinert av deres skjønnhet, men samtidig den brutaliteten disse bildene viste, sier Melland.

Melland, som på denne tiden var basert i Tyskland, startet derfor en ringerunde til leger i Tyskland, Norge og Sveits for å samle inn brukte spiraler. Hele innsamlingsprosessen tok til sammen to år.

Disse spiralene har vært i kvinners liv mellom to og fem år. Jeg var interessert i historien de bar på, så det hadde ikke blitt det samme hvis ikke hadde vært brukt, sier Melland.

Men den gangen visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre med dem, innrømmer hun.

Smittefare

Så hadde hun også god tid til å bestemme seg. Over fire år tok det å lage disse smykkekunstverkene, som relaterer til det underliggende temaet på litt forskjellige måter. 687 years har en hentydning til kvinnetrekanten. Spiralene brukt dette i smykket er galvanisert, noe som i praksis betyr at de har blitt forseglet.

Dette var helt nødvendig, ettersom det blant annet har vært en del smittefare forbundet med dette. Flere av spiralene var for eksempel dekket av blod, forteller kunstneren.

Gave eller last

Det andre smykkekunstverket, Ave Maria, består av avstøpninger i bronse. Dette verket kan minne om en kristuskrone, og de katolske undertonene har mye med å gjøre at kunstneren har bodd i katolske Bayern i flere år. Her er det mange kvinner som går til Maria og ber om å få barn, men det er også mange som kommer for å be om å absolutt ikke få et til.

Barn kan være en gave, men kan også bli en last. Alt har sin pris, sier Melland, som nettopp har flyttet tilbake til Skøyen.

Det klare konseptet var noe av det som fanget juryens oppmerksomhet. "Den iboende historien i verkene er sterk, og gjennomført med sikker klarhet konseptuelt og visuelt verkene er djerve resultater av tydelige grep," skriver juryen i sin bedømmelse.

Kunstneren selv gleder seg over at noen har blitt berørt av verkene hennes.

Dette teamet handler om oss alle, ikke bare kunsthistorikere eller smykkehandlere, sier hun.

Kunstverkene Ave Maria og 687 Years ble nylig antatt på den juryerte utstillingen Triennale 08 Smykker Metall Tre, som vises ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim frem til 9. november 2008. Prisen blir overrakt lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere