RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samlet seg for å vise avsky mot politiet


Romfolket fikk selskap av flere personer på mandag under samlingen på Vaterland. Hensikten var å sende et buskap om at politiet behandler dem dårlig.
Romfolket fikk selskap av flere personer på mandag under samlingen på Vaterland. Hensikten var å sende et buskap om at politiet behandler dem dårlig.
Politiet behandler romfolket som udyr, mener aktivister som møtte opp i Vaterlandsparken på mandag. Her hadde flere møtt opp for å vise støtte til romfolket. Formålet var å vise solidaritet, og budskapet var at alle mennesker er like mye verdt.

OSLO: I kjølvannet av den varslede intensiveringen med å fjerne camperne ved Vaterland, mobiliserte Folk er Folk seg. De mener det å be romfolket som sover ved Vaterland å fjerne seg, er feil.

Fredag varslet politiet at de ønsket å intensivere arbeidet med å få camperne vekk fra området, rett og slett fordi det ikke er lov å campe i området. De mener at det er lovstridig å campe på området, samt at romfolket forsøpler og at smittefaren i området er stor.

Tidligere på dagen gikk turen til Rådhuset, likestillingsdepartementet og til Politidirektoratet for å overlevere en apell. I apellen beskriver romfolket at de mener norske myndigheter bedhandler dem uverdig og at menneskerettighetene brytes.

 – Ingen demonstrasjon

Klokken 18 på mandag var flere personer samlet i Vaterlandsparken. Både representanter fra Folk er Folk, sivile, aktivister og romfolk selv. Likevel er leder for Folk er Folk vag med å kalle det en demonstrasjon. Han sier at det er media som kalt det hele en demonstrasjon.

– Dette er bare en samling for å vise støtte og solidaritet, sier Bjønnulv Evenrud.

Han sier at de ikke har noen agenda eller plan, men at de bare skal være sammen.

– Vi er bare samlet for å vise støtte. Ingen skal tale, eller noe slikt. Det eneste jeg vet er at det kanskje kommer en trubadur, kommenterer han.

FØLG SAKEN: ROMFOLK I OSLO

 – Politiet behandler oss dårlig

Cantaragiv Dafima snakker gjerne med dittOslo. Hun forteller at hun er veldig glad for støtten fra de oppmøtte, og at det er veldig viktig med støtten.

– Jeg synes det norske folk er gode folk. Det er politiet som behandler oss dårlig, og det er det vi ønsker å uttrykke, sier hun.

Hun påpeker at politiet stadig jager dem vekk fra steder, og at de ofte er ufine.

Dafima har reist mellom Norge og Romania i fem år. Nå har hun vært her i syv måneder. Dafima forteller at hun sover ute, og at situasjonen i Norge er vanskelig.

– Det er veldig kaldt. Men pengene jeg klarer å tigge til meg her er viktig for livet mitt i Romania, sier hun.

Dafima forteller villig, men hun vil ikke bli tatt bilde av.

– Når bilder av meg kommer ut i media får jeg mindre penger, sier hun.

 Vil vise motstand

Litt lenger bort sitter en gruppe unge aktivister. De vil heller ikke bli tatt bilde av, men har klare meninger om behandlingen av romfolket.

– Vi er her for å vise at det er motstand mot at politiet og myndigheter skal kaste folk fra plass til plass. Politiet behandler dem som udyr, sier Axel.

Han sier at det er mange som mener at romfolket får en dårlig behandling.

– Det er ikke det man leser i kommentarfeltene i en nettavis som gjelder. Dette er rett og slett en tragedie for disse menneskene, sier Axel.

 – Et jaget folk

Arild Knutsen, leder av Foreningen for Human Narkotikapolitikk, hadde også tatt turen til Vaterland for å vise sin støtte.

– Jeg synes det er viktig å være her for å markere oss mot de varslete politiaksjonene. Jeg verdsetter ikke uttalelsene om at det er skittent og forsøplet. Dette er et jaget folk, som lever i krise, kommenterer han til dittOslo.

Knutsen mener at det er politikken som er feilslått.

– Romfolket er blitt undertrykket og de trenger all støtte de kan få. Kommunen har et ansvar når det kommer til velferd. Romfolket er vanskeligstilte, likevel gjør ikke kommunen noen ting.

 Smittefare

Stasjonsjef på Grønland politistasjon, Kåre Stølen, har selv vært på befaring i området ved Vaterland og i Sars gate sammen med bydelsoverlegen, for å sjekke forholdene.

– Bydelsoverlegen bekrefter at det er smittefare i områdene der romfolket bor, har han uttalt til dittOslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere