*Nettavisen* Nyheter.

Sammen for fred

I det siste har det vært så utrolig mye fokus på krisen i Gaza. Folk som ikke pleier å engasjere seg i politikk har plutselig begynt å tenke, diskutere og til og med å demonstrere! Dette hadde i hvert fall ikke jeg trodd for noen uker siden. Det er uten tvil skjedd mye som ikke skulle skjedd i Gaza og for palestinerne. Jeg forstår sorgen til norsk-palestinere kjempegodt. Jeg forstår at de står utenfor den israelske ambassaden for å demonstrere mot bombingen av venner og familie. Men å lage en liten krig her i Norge, det forstår jeg ikke. Aldri har jeg sett Oslo by på denne måten med raketter, tåregass, steinkasting på politi og røykbomber. Det er ingen unnskylding for å løpe rundt og gjøre hærverk i byen vår, byen deres.

En ting må være sagt. De som virkelig har støttet Gazas sak og sin familie har ikke løpt rundt som ville folk og gjort disse forbrytelsene. Jeg tror det er mest frustrert ungdom som gjør disse handlingene. Endelig har de en unnskyldning til å gjøre noe sprøtt og ulovlig.

Det er da dumt det skal gå utover de som virkelig lider for det som skjer i Gaza.

Over til kjernen av denne "galskapen" i Oslo. Jeg er ingen spesialist i verken palestinernes eller israelernes politikk, historie og konflikt, men litt har jeg vel fått med meg.

I over førti år har konflikten stått på mellom palestinerne og jødene. Helt siden vesten av medlidenhet og moralsk støtte gav jødene ett hjem. Det har vært krig og fredsmegling om hverandre hele veien. Det er kommet frem til løsninger som snart er blitt brutt av en av partene.

For å gå fremover i tid så var det rakettskyting mot Israel nå i jula fra Hamas. Det ikke mye snakk om det i media. Israel advarte dem mot at hvis de fortsatte med denne skytingen ville de få tilbake. Hamas fortsatte. En dag var det nok for Israelerne og de startet å skyte mot Gaza.

Hamas, som er en militant gruppe i Palestina som noen vil omtale som terrorister og andre forsvarere av sitt eget land, gjemte seg blant de sivile. Israel gjorde da ett dumt valg ved å bombe skoler, sykehus og flere plasser der det var sivile. Dette fører til et sterkt jødehat. "Jøder er kalde, eier ikke humanisme og oppfører seg som om de er mer verdt enn andre."

Hamas får nå før ett nytt valg, mye mer støtte av sitt eget folk til å være mer krigerske mot Israel. Hver sønn eller bror til en som dør rekrutterer seg nå inn i den militante gruppen Hamas. Er det ikke dette som Hamas vil? Har de tenkt på dette når de gjemte seg bak sine egne?

Jødene fortsetter med kaldt blod å bombe sivile, barn og kvinner. Når skal det ta slutt? De har uttalt at de har ett mål. Ett mål? Ved å skyte barn? Det er forferdelig.

På begge sider av denne krigen er det politikere som er harde og gjør umenneskelige handlinger. Det er forsvarere på begge sider. Det er mennesker som dør, skades og som gråter.

Hvordan kan man ta en side når det finnes uskyldige på begge sider?

La oss alle i Norge kjempe for fred. Stå sammen. I denne tiden der hvor mennesker hater og kriger der ute i verden så la oss i Norge stå i sammen og støtte fred.

Marthe Hodnebrug (18 år) Bjørnholt skole

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.