RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I Det Chilenske Kulturhus er det stor aktivitet for å hjepe etter jordskjelvet. Her Aida Soto, Julia Ojarce og Erwin Urquieta.
I Det Chilenske Kulturhus er det stor aktivitet for å hjepe etter jordskjelvet. Her Aida Soto, Julia Ojarce og Erwin Urquieta.

Sammen i katastrofen

Med over 2 millioner hjemløse etter jordskjelvet, står Chile foran store utfordringer. Chilenerne bosatt i Norge startet allerede katastrofelørdagen arbeidet med å hjelpe sine landsmenn.

VEITVET: Inne i storsalen til Det Chilenske Kulturhus på Veitvet, henger et stort banner over scenen. Forberedelsene til feiringen av Chiles 200 års selvstendighet har startet. Et demokrati som allerede var godt i gang da eidsvollsmennene møttest i 1814.

– I stedet for å avlyse denne markeringen, vil vi bruke anledningen til å gjøre en innsamlingsaksjon, sier Aida Soto, leder av kulturhuset.

Uvisshet

Hun forteller om mange døgn med uvisshet om hva som hadde skjedd med slekt og venner.

– Både min mann og jeg har slekt i Concepción, byen som kanskje er hardest rammet og som det var nesten umulig å nå på telefon eller annen måte. Etter hvert har vi fått meldinger om at det står bra til med våre, men ikke alle har fått kontakt med sine ennå.

Aida Soto forteller at alle innsamlete midler skal gå gjennom Norsk Folkehjelp da de har egen avdeling i Chile, og lett kan kanalisere hjelpen.

– Vi skal ha vår markering her på Det Chilenske Kulturhuset nå førstkommende fredag og lørdag. En god anledning til å kunne møtes og snakke om katastrofen.

Utfordringene

Midt oppe i krisen er det er heller ikke mange dagene før Chile får en ny regjering.

– For første gang etter 1990 og tiden med militærdiktatur under ledelse av Augusto Pinochet, vil en høyreorientert president, Sebastian Piñera, bli tatt som ed 11. mars, sier Aida Soto.

En regjering utgått av de rikeste i landet er kanskje ingen trygghetsgaranti for de fattige og mest utsatte.

Por la Razón y la Fuerza, (Gjennom fornuft og styrke) heter det i Chiles nasjonale motto; Og det vil trenges.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere