RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammenfaller et moderne demokrati med Jens Stoltenbergs samfunnsforståelse ?

Vi bør spørre oss om Stoltenberg's Felleskap skal drive næringsaktivitet eller ivareta et moderne samfunns fellesskapsinteresser hvor det er likhet for lover og regler samt kvalitetssikring av offentlige tjenester som skal gjelde ?
Politikere som driver Fondsinvesteringer med fellesskapets midler er vel noe vi bør unngå. Politikerne er dessverre blitt samfunnets moderne evnukker, de vil så gjerne men har ikke forutsetningen til å få det til. Dagens partipolitikk har gått ut på dato !
Et moderne samfunn har to viktige hovedgrupperinger, nemlig Borgere og Næringsliv. Det bør vel være innlysende at Fellesskapet skal være nøytralt for å unngå monopolisering enten det nå er fra sosialistisk eller kapitalistisk tenkning. Det enorme politiske byråkratiet Arbeiderpartiet har bygget opp etter krigen er i ferd med å kvele samfunnsutviklingen og konkurranseevnen. Det er kun oljepengene som gjør at systemet ikke har kollapset for lenge siden.
Det er vel ingen som kan motsi at Stoltenberg representerer et "Politisk Adelskap" som dominerer norsk næringsliv gjennom fagbevegelse og etterkrigstidens pamperi hvor politikere er satt inn i viktige stillinger i både næringsliv og forvaltning.
Norges sosialistiske og politiske styringssyke hører ikke hjemme i et moderne demokrati eller informasjonssamfunn. I alle vestlige demokratier (med unntak av Norge) utvikler det seg en avpolitisering av samfunnet.
For å forstå dette bedre må man skille mellom prinsippene DIREKTE DEMOKRATI og REPRESENTATIVT DEMOKRATI.
Takket være informasjonssamfunnet burde "avstanden" mellom Borger og Felleskap være minimal. Dette er en avbyråkratiseringsprosess som er veldig synlig i næringslivssammenheng. Se bare på hvorledes bankene har klart og effektivisere og fjerne byråkrati ved å innføre selvbetjeningsløsninger over Internett, Minibanker etc.
På samme måte tvinges det Offentlige til igangsetting av felles tjenesteportaler (Min Side, AltInn, etc). Alt dette er med på å vri makten fra politikere og byråkrater til folket og brukerne selv. Stoltenberg representerer et gufs fra det forrige århundres kommunistiske tenkning. Hans form for Representativt Demokrati hvor makten delegeres til politikere som tenker partipolitikk og ikke løsningsorientert reduseres i et informasjonssamfunn hvor folk heller kan ta avgjørelser selv. Direktedemokrati er på vei inn i samfunnsendringen og representeres ved Brukerstyrte tjenester og eventuelt bruk av Direktevalg (elektroniske folkeavstemninger) på saker og problemløsninger som er fri for politisk taktikkeri og hestehandler. Her er det heller sunn fornuft og fagkunnskap som skal fremmes.
Det er jo paradoksalt at vi kan stemme frem POP-idoler på en kveld, mens viktige samfunnsproblemer skal avgjøres i politiske rom hvor det er taktikkeri og hestehandler som dominerer.

La oss nå få slippe Stoltenbergs gammeldagse tenkning og praksis hvor man ønsker å inndele norske borgere i umyndiggjorte "klienter" som staten skal "hjelpe". Man må heller sette fokus på borgerne som selvstendig tenkende individer som har et "fair" felleskapssystem med "kjøre-regler" som sørger for likhet innenfor det Offentlige Tjenesteapparatet. Tjenestehåndteringen bør initieres fra brukerne selv i størst mulig utstrekning. Vi bør prioritere og forlange Selvbetjeningsløsninger og en Døgnåpen forvaltning.
La oss nå starte en avpolitiserings- og avbyråkratiserings-prosess som trengs også i Norge, for oljen tar snart slutt. Et paradoks at vi snart er like mange yrkesaktive i Offentlig sektor (900') som i Næringslivet (1.400'). Er det rart vi har høye skatter og avgifter her i landet ?
La oss tenke løsningsorientert og ikke Stoltenbergs politikersementert samfunnsutvikling hvor det er løsningene og ikke politikereksponering som gjelder. Et moderne informasjonssamfunn avpolitiseres og det burde ikke politikerne kunne stoppe i et fungerende demokrati. Utfordringen i årene fremover er å omskolere våre overtallige politikere og byråkrater til å utøve verdiskapende tjenester som for eksempel vil kunne gi flere "varme" hender i sosialsektoren.

Hans A. Kielland Aanesen
Næringsdrivende Informatiker
og Formann i Nordre Aker FrP

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere