Gå til sidens hovedinnhold

Samtale-hjelpen

Skolehelsetjenesten ved Lambertseter vgs tar samtale-tilbudet til ungdom ett skritt videre.

Lambertseter: Elevene ved Lambertseter vgs har i tre år hatt tilbud om psykologisk støtte gjennom samtaler hos helsesøster Astri Hvesser. Sammen med klinisk pedagog Kristin Olaisen fra Poliklinikk Syd leder hun prosjektet "Ungdom og utviklingsfremmende samtaler". Helsesøster er en ufarlig tjeneste som har vært her lenge. Elevene kan da føle seg litt fram, og spørre om det de egentlig har på hjertet, sier Hvesser om samtaletilbudet.

I år har prosjektet i tillegg fått leie inn psykologspesialist Rigmor Jacobsen to dager i uka.

Prosjektet har nemlig fått midler av bydel Nordstrand, Helse Øst og Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune til å videreføre og utvide samtaletjenesten. Alle de tre videregående skolene i bydelen skal nå bli med på prosjektet, som prosjektlederne håper at skal gå over i permanente tilbud.

Nært og raskt

I fjor var 51 ungdommer innom helsesøster Hvesser for å snakke om små og store problemer. Noen er bare innom et par ganger, mens andre kommer tilbake for å ha flere samtaler over de tre årene de går på videregående.

Unge mennesker skal helst ha hjelp før de spør om hjelp. Dette er en tilnærming der de kan få hjelp fort. Fire dager i uka er det et voksent menneske i umiddelbar nærhet som de kan snakke med, utdyper Hvesser. Med dette lavterskeltiltaket er det oftest ikke nødvendig å henvise ungdom videre til psykolog eller barne- og ungdomspsykiatrien. Problemer kan isteden bli diskutert med helsesøster og psykolog på skolen, i skoletiden.

- Det er viktig å ha samtaler med ungdommen på et tidlig tidspunkt. Slik kan vi hjelpe dem med å fortsette å gå på skolen og få det bedre med seg selv, sier Jacobsen, som er tilgjengelig på helsesøsters kontor tirsdager og torsdager.

Rydde i følelser

- Ungdommen har mange funderinger. Kanskje føler man seg for tjukk, for tynn, eller man har kjærlighetssorg. For dem som ikke synes det er lett å snakke med venner om dette, kan vi starte prosessen. Å dele med andre er veien til å mestre utfordringer i livet, mener Olaisen.

Det er en ryddeoppgave vi har her. Det er så mye press på elevene, og så mange ting de må forholde seg til i hverdagen. Det er tøft å være ung, legger Hvesser til.

Men de har mye i seg selv, og de kan løse ting selv. Vi vil ikke stille uspiselige krav til elever som kommer innom oss, presiserer helsesøsteren.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter