Gå til sidens hovedinnhold

Samvær fremfor isolasjon

Seniorene som treffes på St. Hanshaugen eldresenter hver tirsdag, har skapt et lite sikkerhetsnett mot ensomhet og isolasjon overfor eldre menn. Forrige tirsdag hadde de besøk av byråd Sylvi Listhaug.

St. Hanshaugen: Det er en trist kjensgjerning at en del eldre menn har problemer med å takle alderdommen. I motsetning til eldre enkedamer, er forekomsten av isolasjon, depresjon og selvmordtanker hyppigere blant eldre enkemenn.

Dette er en lei tendens som prosjektet Forum For Menn i regi av Kirkens Bymisjon prøver å motvirke. De siste halvannet årene har prosjektmedarbeider Ole Martin Holte samlet en eldre vennegjeng til samvær og hygge hver tirsdag på St. Hanshaugen eldresenter.

I samarbeid med bydelens egne medarbeidere, som blant annet innsatsteam, ergoterapeuter og sosionomer, har vi fått henvisninger til den målgruppen som vi ønsker å komme i kontakt med. Og nå er vi oppe i antall på 12 til 15 eldre menn som møter fast her hver tirsdag, forteller Holte.


Samvær beste medisin

Gunnar Gundersen (65) fra St. Hanshaugen har vært en fast stamgjest på eldresenteret de siste fire månedene. Den pensjonerte skipsmaskinisten og ingeniøren er svært takknemlig for at Holte kontaktet ham.

At noen viser interesse og bryr seg setter jeg stor pris på. Jeg har i mange år slitt med store hjerteproblemer, som igjen har ført til en del angst og isolasjon. Men den beste medisinen for meg har faktisk vist seg å få komme meg ut og være i samvær med likesinnede som jeg kan dele meningsytringer med, forteller Gundersen.

En av samtalepartnerne til Gundersen er Stig Otto Forsberg (74). Som pensjonert sjøkaptein har Forsberg mange erfaringer å dele med Gundersen. Etter at Forberg ble enkemann for fem år siden, ble overgangen fra over femti år med tosomhet til ensomhet, både brå og uventet for den tidligere sjøkapteinen fra St. Hanshaugen.

Jeg taklet ikke tilværelsen så bra i startfasen. Men jeg har innsett at livet må gå videre, og jeg er veldig takknemlig for det tilbudet som gis her på eldresenteret. I tillegg til å stille på det faste møte hver tirsdag, har jeg også blitt biblioteketansvarlig på dette eldresenteret, forteller Forsberg.


Et allsidig tilbud

I tillegg til det faste treffet hver tirsdag, arrangeres det også andre aktiviteter som er blitt populære for de mannlige veteranene. Mens noen har hatt stort utbytte av PC- og internettkurset som holdes på senteret, henger de mer spreke seniorene seg på byvandringsgruppene og får litt mosjon ute i det fri. Et tilbud som alle virker å ha hatt stor glede og utbytte av, er matkursene og matkveldene. Her fordeles arbeidsoppgavene mellom å ta seg av borddekkingen, matlagingen og oppvasken, mens den felles like oppgaven blir å spise og ha det hyggelig sammen.

Mange av de eldre er enkemenn, og kanskje var det kona i huset som sto for matlagingen. Men når vi får samlet dem sammen, synes både kokkekunsten og matlysten å komme deretter. For noen er nok bare det å ha noen å spise med, vel så viktig som hva det er man spiser, forteller Holte. Prosjektmedarbeideren arrangerer også felles reiser for brukerne. Siste tur, som gikk til Tyskland med Kiel-fergen, viste seg å være å bli en opplevelsesrik sammenkomst.


Imponerte byråden

Selv om prosjektmedarbeider Holte fram til nå langt på vei har nådd målsetningen fullt ut om å bedre livskvaliteten til eldre mennene, lever prosjektet på lånte fjær hva fremtiden angår. For det toårige forsøksprosjektet drives med midler fra TV-aksjonen i 2005, og om et halvt år kan det være kroken på døra for det velmenende og populære tiltaket.

Derfor inviterte Holte og seniorgjengen byråd for helse og velferd, Sylvi Listhaug (Frp), på kaffe og vafler sist tirsdag. Og byråden ble veldig imponert over tiltaket som er tatt i gang.

Eldre enkedamer virker å ha mye lettere for å komme seg ut og være sosiale enn det eldre enkemenn har. Derfor synes jeg det er veldig viktig at noen retter fokus på de problemer denne gruppen av befolkningen sliter med, forteller Listhaug. Byråden kunne ikke på stående fot love midler til å videreføre prosjektet, men siden eldreomsorg er et av hennes og partiets fanesaker, kunne hun overfor Lokalavisen love at hun ville strekke seg langt for å få dette inn i neste års budsjett. Også prosjektmedarbeider Holte og seniorene ble optimister for fremtiden, etter møtet med byråden.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden