*Nettavisen* Nyheter.

Sandaker vgs. vurderer Nydalen

Sandaker videregående skoles skjebne skal opp i bystyret til uken. Nydalen er hittil eneste konkrete forslag.

Nydalen: Store utbyggingsprosjekter som Grefsen Stasjonsby vil de neste årene innebære en kraftig befolkningsøkning i Sandaker og Nordre Aker-området. Høyre og Fremskrittspartiet sier det er viktig at bystyret tar grep for å løse skoleutfordringene man kommer til å møte. Arbeiderpartiet er også ivrig tilhenger av en kombinert grunn- og ungdomsskole på Sandaker. Samtidig understreker politikerne viktigheten av å ivareta det unike fagmiljøet som er på den videregående skolen.

Knutepunktskole

Sandaker er nemlig en såkalt "knutepunktskole" for døve elever fra hele østlandsområdet. I tillegg har de en spesialavdeling for psykisk utviklingshemmede elever.
Vi er veldig opptatt av at fagmiljøet bevares. Å være en knutepunktskole innebærer at mange av de vanlige lærerne kan tegnspråk, sånn at de døve elevene kan følge undervisningen sammen med ikke-døve elever, sier rektor Reidar Granli.
Samtidig har Sandaker egne spesialklasser med opptil seks døve elever, de har mange lærere med spesialpedagogisk kompetanse, og de har tegnspråk som valgfag noe som har vært et veldig populært alternativ for elever som ikke er døve.
Vi synes skolen fungerer veldig godt, og er redd en oppsplitting av miljøet til forskjellige andre skoler skal ødelegge et godt og sammensveiset miljø, sier rektoren.
Men så lenge miljøet bevares, har ikke Granli noe imot en fysisk flytting.
Nei, vi ser bare positivt på å få en ny skole for eksempel i Nydalen, mener han.
Etter møtet i Kultur- og utdanningskomiteen sist uke ser det ut til å gå mot ett års utsettelse av flytteplanene. Det er tverrpolitisk enighet om at man må ha et godt alternativ på bordet for Sandaker videregående før man kan vedta at lokalene skal brukes til 1-10-skole. Et slikt alternativ eksisterer ikke per dags dato, men Nydalen er det eneste konkrete forslaget hittil til ny plassering.

Avklaring tidligst 2008

Selv om politikerne er enige om fagmiljøet på skolen må bevares, er det uenighet om hvordan man skal gå fram. Mens Arbeiderpartiet er opptatt av at det ikke må oppstå forsinkelser i prosjekteringen av 1-10 skole og eventuell barnehage på tomten, mener Venstre, SV, RV og KrF bystyret ikke må vedta at Sandaker skal bli grunnskole med 1.-10. trinn før det er klargjort hvor Sandaker videregående skal flytte. Det er opptatt av at det fortsatt skal være et samlet og helhetlig tilbud for videregående-elevene.
Det kommer ikke noen avklaring før tidligst 2008. Byrådet får saken tilbake nå og må komme med et konkret forslag om hvor og hvordan skolen skal flyttes før vi kan vedta en grunnskole. Ting er fortsatt på idéstadiet, og byråden må jobbe mye mer med saken, sier Kjell Veivåg (V).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.