Sangene som forandret verden

11. september arrangerer Rikskonsertene en hyllest til protestsangene på Sentrum Scene. Selveste Richie Havens er frontfigur.

11. september arrangerer Rikskonsertene en hyllest til protestsangene på Sentrum Scene. Selveste Richie Havens er frontfigur. Foto: Foto: Raymond Mosken/Rikskonsertene

Den 11. september arrangerer Rikskonsertene en storslagen hyllest til de moderne protestsangene. Navnet gir seg selv: Freedom!

SENTRUM: Konserten, som går av stabelen på Sentrum Scene, tar utgangspunkt i USA. De moderne protestsangenes hjemland, hvor sanger og sangere har vært en sterk politisk drivkraft i samfunnet gjennom blues, folkemusikk, viser, rock og pop.

Artistene som bidrar i forestillingen er Richie Havens (bildet), Susan Marshall, Larry Campbell, Jørun Bøgeberg, Bebe Risenfors, Brady Blade og Teresa Williams.

VINN BILLETTER TIL KONSERTEN HER!

Enorm kraft

– Gang på gang viser historien hvordan enkelte sanger besitter en enorm kraft til å mobilisere, engasjere og samle mennesker til avgjørende samfunnsendringer. Det er sanger som protesterer mot utbytting, undertrykkelse, rasisme og krig, men de er også poetiske uttrykk for framtidsvisjoner, for at troen på at en annen og bedre verden er mulig. For håp, skriver Rikskonsertene om arrangementet.

Løftes fram

Rikskonsertene skal gjennomføre tre store konsertproduksjoner fra høsten 2010 til og med høsten 2012.

Det hele starter som tidligere nevnt i USA. Med Barack Obama som president, har denne kulturarven fått ny aktualitet.

– Obama er symbolet på at det tilsynelatende umulige var mulig. En afroamerikansk president er det definitive beviset på borgerrettskampens seier. En kamp hvor sangene viste seg å ha større sprengkraft enn våpen. Og kraften lever, fortsetter arrangøren.

Topplag

I sentrum for et topplag av musikere og artister står amerikanske Richie Havens, sangeren som åpnet Woodstock-festivalen i 1969, og som avsluttet sin legendariske tre timer lange opptreden med den improviserte låten ”Freedom”.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.