RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Sannheten om giftdumpingen kommer frem til slutt»


AKSJON: Knut Chr. Hallan i Folkekasjonen mot giftdumping, Karine Finne og Frank-Hugo Storelv i Neptun hang nylig opp et banner med bilde av et sint og skuffet barn og teksten «Skam dere» på veggen til Klima- og forurensningsdirektoraten på Helsfyr.
AKSJON: Knut Chr. Hallan i Folkekasjonen mot giftdumping, Karine Finne og Frank-Hugo Storelv i Neptun hang nylig opp et banner med bilde av et sint og skuffet barn og teksten «Skam dere» på veggen til Klima- og forurensningsdirektoraten på Helsfyr. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

DET ER OVER 50 år siden småfly sprøytet DDT over den kommunale søppelfyllingen mellom Langøyene i indre Oslofjord for å minske insektplagene. I dag er det offentlig badeplass samme sted.

MILJØVERNMINISTER ERIK SOLHEIM innrømmer at mange er uenige om resultatene av «oppryddingen» i indre Oslofjord. Han peker på at vi om noen år får vite hvem som har rett. Er det akseptabelt å eksperimentere med miljøgifter i et så tett befolket område? Regjeringen har vedtatt å følge «føre var»–prinsippet, men gjør de det?

Er det akseptabelt å eksperimentere med miljøgifter i et så tett befolket område?

GRO HARLEM BRUNDTLAND har i ettertid uttalt at Alta-aksjonen, der regjeringen sendte hundrevis av politifolk for å fjerne miljøvernerne, ikke burde ha forekommet. I ettertid spør hun om myndighetene opptrådte med klokskap.

 I ALTA-AKSJONEN , med Arne Ness i spissen, ble det protestert mot et lovlig fattet stortingsvedtak. Aksjonistene ble dømt og bøtelagt. Dommen vært premissgivende i saker der nødrett har vært det sentrale. Fem år etter Altasaken ble Bellona stiftet av Frederic Hauge og Rune Haaland. Det året ble ordet miljøkriminalitet nytt i det norske språket. På 80-tallet investerte regjeringen en halv milliard i avfallshåndtering ved NOAH ved Holmestrand, for å kunne bli kvitt farlige miljøgifter en gang for alle.

FOKUS BLE SATT på miljø i alle sammenhenger. Utslippstillatelser ble revurdert, miljøgifter forbudt en etter en, nye miljøgifter ble oppdaget og kartlagt. Det ble slutt på å bruke PCB, bly og kvikksølv. Det var faktisk helt ok å fylle tennene med kvikksølv, og skylle resten ned i kloakksystemet og ut i fjorden.

RENSEANLEGGENE ble for alvor effektive og kapasiteten oppgradert.

I DAG er det bare ved kraftig vedvarende nedbør at urenset kloakk går rett i fjorden. I de 30 år siden Altasaken, har man registrert en betydelig forbedring av Indre Oslofjord. Mens det før var forekomster av tydelig kloakk, damebind og kondomer, gjør de tre renseanleggene at fjorden er synlig bedre.

MILJØFOKUSET er påvirket av global oppvarming, co2 utslipp, tsunamier og andre naturkatastrofer. I dag sorteres husholdningsavfall, vi kjører elbiler, bygger miljøhus og drar til Durban i Klimakonferanser. Hver eneste dag konfronteres vi med miljøspørsmål, enten det er miljøgifter i bakken i barnehagene, hugging av regnskog eller «månelandinger» på Mongstad.

VARSLERE av miljøkriminalitet skal behandles annerledes enn for 30 år siden. Det har Stortinget bestemt. Stortinget har vedtatt å behandle miljøkriminalitet på linje med annen kriminalitet. Men gjøres det? Nylig behandlet Høyesterett ankesaken mot tre varslere fra giftdumpingen ved Malmøkalven. Det er en seier bare det at miljøvernere kommer gjennom nåløyet Høyesterett.

At det har forekommet miljøkriminalitet er hevet over enhver tvil

PÅTALEMYNDIGHETEN kunne der ikke registrere at det i dag er høyere toleranse for ytrings- og demonstrasjonsfrihet og økt forståelse for miljøet. Men aktor i Høyesterett mente også at varslerne ikke hadde prøvet alle lovlige midler før de måtte ty til sivil ulydighet. Etter 22/7 har myndigheter både nasjonalt og kommunalt ønsket et varmere og åpnere samfunn. Da kan det være forståelig at mange finner det urettferdig at varslerne skal straffes, mens miljøsynderen går fri.

HVEM ER HOVEDSYNDEREN?

ETTER 6 års kamp og 4181 timer (ja du kan vel lure på hvem som gidder å holde ut i så lang tid) er svaret like enkelt som banalt: Det er i første rekke verken det halvstatlige, kommunale Oslo Havn eller det statlige entreprenørselskapet Secora. Selv om de har gjort mye ulovlig. Det er de som er satt til å gi tillatelser og som skulle kontrollere: Statens forurensningstilsyn, eller Klif som det nå heter.

AT DET har forekommet miljøkriminalitet er hevet over enhver tvil. Problemet er at Klif sitter på begge sider av bordet. Bukken passer havresekken. Klif er et politisk redskap for det politiske Miljøverndepartementet og har til oppgave å balansere næringslivets og kommunenes interesser. Og da kommer miljøgifter som f. eks PCB til kort, de verken synes, lukter eller smaker. Og er vriene å måle. Særlig hvis man egentlig ikke vil finne dem.

LØSNINGEN er å selvstendiggjøre Klif, gjøre det politisk nøytralt, slik at Klif slipper å måtte lukke øyne og ører når seriøse varslere dokumenterer miljøkriminalitet. Da kunne vi ha unngått at 500 KILO PCB ble spredt i Oslofjorden og er på vei med kyststrømmene. Klif hadde godkjent spredning av 40 GRAM. De klarte nemlig heller ikke å dekke til deponiet.

DERFOR hang vi opp banneret på Klifs hovedkontor: SKAM DERE! «Jeg er stolt av deg, bestefar», sa mitt 6 ½–årige barnebarn. Jo, det har skjedd en utvikling de siste 30 år. Heldigvis.

Knut Chr. Hallan, generalsekretær i Folkeaksjonen mot giftdumping

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere