Sannheten om strekkmerker

Du trodde kanskje at strekkmerker kunne forebygges?Glem det

KVINNEGUIDEN.NO: Graviditet medfører ofte strekkmerker på magen, og mange føler kanskje at de ikke tør å vise magen sin etter at de har fått barn.

Men kan strekkmerker egentlig forebygges og kureres?

Vi har spurt tre hudleger.

- Nei, strekkmerker kan ikke forebygges

- Strekkmerker kan ikke forebygges, fastslår hudlege, professor og overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Cato Mørk.

Han forklarer det hele ved å sammenlikne huden med en strikk. Når du har strukket den langt ut over lengre tid, vil fibrene aldri trekke seg sammen igjen.

- De elastiske fibrene i huden blir overstrukket, og dette kan ikke reverseres, sier han.

Mørk har heller ingen tro på at det vil hjelpe å smøre inn magen med fuktighetsprodukter under svangerskapet.

- Strekkmerkene oppstår i lærhuden, og kremer og andre produkter når aldri så langt ned, sier han.

Les også: Er ferske mødre selvopptatte?

Flaks eller uflaks

Hudlege Jens Roar Bjerke er enig med Mørk.
- Dette er det ingenting du kan gjøre noe med, sier han.

Heller ikke Bjerke mener at du kan gjøre noe for å forebygge strekkmerker mens du er gravid, og at det er helt tilfeldig hvem som får merker og ikke.

- Det er bare snakk om flaks og uflaks, sier Bjerke.

Les også: Råd mot morgenkvalme

Håp i hengende snøre

Men kanskje er det håp likevel? Skal vi tro hudlege og professor Thomas Ternowitz ved Stavanger Universitetssykehus, er det faktisk mulig å delvis bli kvitt strekkmerker.

- Strekkmerker er vanskelig å forhindre hvis du bærer på mye vekt og huden strekkes mye. Men fuktighetskrem vil gjøre huden mer ettergivende. Det vil likevel ikke hjelpe hundre prosent, det er nemlig grenser for hvor mye huden kan strekke seg, sier han.

Han forteller at det finnes behandlinger mot strekkmerker. Du kan få laserbehandling, som bygger opp strukturen i huden igjen. Han nevner behandlingene IPL- og fraksjonert CO2-laserbehandling som to alternativer som kan hjelpe deg å fjerne en del av strekkmerkene.

Ved IPL-behandling stimuleres huden til å danne flere såkalte kollagenfibriller, som bygger opp huden igjen. Fraksjonert CO2-behandling innebærer at det lages små dype hull i huden og forårsaker kraftig dannelse av kollagen i huden.

Les flere saker om graviditet på Kvinneguiden.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.