*Nettavisen* Nyheter.

Sansehage for gode minner

Geria-leder Solfrid Lyngroth plantet en ripsbusk somet symbolsk »tuntre» under innvielsen av sansehagen ved Nordseterhjemmet mandag. Konstituert institusjonssjef Camilla Melvold (t.h.) holdt åpningstalen for de mange beboerne. Foto: Foto: Aina Moberg

Nordseterhjemmet har endelig fått sin egen sansehage.

NORDSETER: Helt siden 2007 har man ønsket seg en liten oase som er vakker, lukter godt og hvor beboerne kan kjenne igjen blomster og opplevelser fra egen hage.

– Derfor er det en glede for meg å åpne Nordseterhjemmets grønne oase i dag. Denne hagen kommer til å bli et skjermet og fint område, sa Solfrid Lyngroth, leder av Geria, kommunens ressurssenter for demens og alderspsykiatri, i sin hilsningsstale.

Tre sanser

Istedenfor tradisjonell snorklipping, plantet hun en ripsbusk i sansehagen.

– Denne busken kan man se på, ta på og spise fra. Da har vi allerede brukt tre sanser i denne fine hagen. En hage som skal brukes «midt i hverdagen», et sted hvor beboerne, sammen med pårørende eller ansatte, kan roe ned og la minnene strømme på fra den tiden man var liten, sa ekebergbebeoer Lyngroth.

Anne Berger Sørli fra Sykehjemsetaten hadde også en hilsen og blomster til Nordseterhjemmets beboere og ansatte.

– Det er flott å se slike gode ting på sykehjemmene. Gratulerer!

Konstituert institusjonssjef, Camilla Melvold, strålte om kapp med sola da hun etter sin tale inviterte alle på et glass sprudlevann og kanapeer akkompagnert av John Bernhardsens nydelige sang og musikk. En egen Nordseterfanfare vartet han også opp med.

Ut på tur

Selv om sansehagen ikke ble offisielt innviet før mandag, har den vært i bruk i hele sommer.

– Mange av beboerne har vært mye ute i solen i forbindelse med prosjektet «ut på tur». Dette har vært veldig populært. Alle ansatte, inkludert institusjonssjef og vaskeri, skal gå tur med en beboer en gang i uken, forteller fagutviklingssykepleier Grete H. Kjølstad.

– Dette har medført rene folkevandringen i nærmiljøet. Ut på tur-prosjektet har også hatt helsebringende resultater. Muskulatur mykes opp, og vi får alle frisk luft, sier hun.


Nå skal altså sansehagen bli et naturlig mål for beboernes små utflukter.

– Det er kun porten som mangler før den er helt ferdig, sier Camilla Melvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.