RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Sant og usant om menighetsmord»


Denne boligen i Midtveien 3 på Risløkka forsøker Østre Aker menighetsråd å få solgt.
Denne boligen i Midtveien 3 på Risløkka forsøker Østre Aker menighetsråd å få solgt. Foto: ARKIVFOTO

Lokalavisen presenterer «en full strid mellom Østre Aker menighetsråd og menigheten.» Det hadde vært å ønske at de personer som fremstår hadde forholdt seg til realitetene, og at avisen tatt bryet med å sjekke den informasjon som ble forelagt. Jeg finner det derfor nødvendig å påpeke en del faktiske feil artikkelen inneholder.

Del på Facebook

LES OGSÅ: – Menighetsmord i Østre Aker

For det første:
Hastverk har ikke preget denne saken. Allerede tidlig i 2008 var tilstanden til Midtveien 3 av en slik karakter at det daværende menighetsrådet fant det nødvendig å få konsulentselskapet Mycoteam til å utarbeide en tilstandsrapport. Det har også vært åpne møter om saken 2. mars 2008, 3. november 2008 og 19. mai 2010. Det viser på at diskusjonen har versert (minst) i 5 år i menigheten.

For det andre:
Husets skjebne ble grundig debattert på et ekstraordinært menighetsmøte 19. mai 2010. Her ble vi enige om å undersøke om Bjerke bydel kunne være interessert i Midtveien 3, og hvis ikke dette førte fram, skulle huset selges på det åpne markedet. Etter å ha gått mange runder med bydelen og ulike etater i kommunen er resultatet negativt. Tomten er for liten for alle vurderte formål, eller u-graden blir for høy. Menighetsrådets vedtak av 13. september i år er således i tråd med enigheten på dette menighetsmøtet.

For det tredje:
Flesteparten av sakene menighetsrådet behandler er forberedt av én eller flere av rådets medlemmer. Hvis saksbehandling i seg selv skal kvalifisere til inhabilitet, ville samtlige av menighetsrådets medlemmer i denne saken være inhabile, idet den har vært diskutert på hvert eneste møte gjennom to år. Muligens vil det beste være å sette menigheten under administrasjon.

For det fjerde:
Det er ikke riktig at to varamedlemmer som kunne hindret salget ble fratatt retten til å stemme. Varamedlemmer har aldri hatt stemmerett, og kommer aldri til å få stemmerett. Varamedlemmer får kun stemmerett når de trer inn for hovedmedlemmer. Alle varamedlemmer har til enhver tid hatt både møte- og talerett, og kunne således påvirke beslutningen.

For det femte:
I følge Kirkeloven skal en debatt om en sak skal gå for åpne eller lukkede dører gå for lukkede dører. Et medlem av rådet har rett til å kreve at en sak skal gå for lukkede dører eller at avstemningen skal være hemmelig. Menighetsrådsmøtet 13. september forholdt seg korrekt i forhold til Kirkeloven.

For det sjette:
I følge rapport og anbud fra 2008 er dreneringen av bygningen tett, taktekkingen dårlig, og lekter, belegg, renner og nedløp må skiftes, lekkasjer har medført råtesopp innover i bygget. muggsopper er målt på baderommene, i ventilasjon og kjeller, ytterpanel må byttes og behandles, veggene må isoleres, vinduer og dører skiftes. Verditakst utført i september 2011 bekrefter rapportens innhold. Menighetsrådet kan vanskelig se at dette er oppgavene som egner seg for dugnadsarbeid blant brukerne av Midtveien 3. Menighetsrådet er nødt til å forholde seg til bygningsforskrifter og krav til ansvarsrett.

For det syvende:
Midtveien 3 har et akkumulert oppussingsbehov på 1.965.000 kroner. Menighetshuset har et tilsvarende behov på 2.344.000 kroner. Leiligheten i menighetshuset har et oppussingsbehov på 304.000 kroner. Til sammen trenger menighetens eiendommer vedlikehold for 4.624.000 kroner, og her er ingen form for oppgradering medregnet. Dette er beløp menigheten ikke har tilgjengelig. Menigheten har heller ikke betalingsevne til å betjene et lån i denne størrelsesorden. Oslo Bispedømme vil følgelig ikke godkjenne at et slikt lån blir opptatt.

For det åttende:
Ønsket oppgradering av Midtveien 3 og menighetshuset er stipulert til 2.500.000 – 3.000.000 kroner. Dette vil i tilfelle komme i tillegg til vedlikeholdsbehovet på 4.624.000 kroner.

For det niende:
Menighetens inntekter i 2010 var 48.000 kroner, fordelt på 34.000 i ofringer og 14.000 fra givertjenesten. Utgifter ut over dette dekkes av fond og oppsparte midler, det vil si: Tære på sparegrisen.

For det tiende:
Det er ikke det sittende menighetsrådet som er ansvarlig for det manglende vedlikeholdet som er påløpt gjennom flere tiår. Det er våre forgjengere som har unnlatt å ta ansvar for eiendommene, og blant brukerne av Midtveien 3 finner vi flere tidligere menighetsrådsmedlemmer. Det sittende menighetsrådet er først og fremst en budbringer av dårlige nyheter og kritikken må gjerne rettes annensteds.

For det ellevte:
Den daglige driften i Midtveien 3 går ikke rundt. I 2010 gikk huset med 108.000 kroner i underskudd, penger som ble tatt på bekostning av andre aktiviteter i menigheten. Til orientering belaster Midtveien 3 også menigheten med 190.000 kroner i lønnskostnader, mens arbeidet som utføres i menighetshuset gjøres på frivillig basis. Eiendommen er således til betydelig økonomisk byrde for menigheten, tatt i betraktning den dårlige økonomien.

For det tolvte:
Å beholde Midtveien 3 kan bety at menighetshuset skal stå å forfalle ytterligere. Det betyr at ungdomsklubben må nedlegges, ettersom lokalene er i en slik teknisk stand at det ikke er tillatt å oppholde seg i dem.

For det trettende:
Vedtaket om salg har ikke resultert i full splid mellom menigheten og menighetsrådet. Det riktige vil være å si at vedtaket har skapt splid mellom brukerne av Midtveien 3 og menighetsrådet.

For det fjortende:
At brukerne av Midtveien 3 definerer seg selv som Østre Aker menighet, blir av andre oppfattet som egoistisk, splittende og et bidrag til å skape en menighet i menigheten.

For det femtende:
Etter brukernes egne utsagn blir huset benyttet omlag 10 timer i måneden til møter.

For det sekstende:
Det er riktig at menigheten leier ut hybler. Leietagerne har en normal kontrakt med gjensidige oppsigelsesfrister. Disse avtalene forholder menighetsrådet seg til.

For det syttende:
At et salg av Midtveien 3 nødvendigvis må medføre en splittelse av menigheten, kan være vanskelig å forstå når vi har et menighetshus. Blant Midtveiens brukere finner vi også personer som var med på å bygge menighetshuset i sin tid. At brukere av Midtveien 3 i dag reserverer seg mot å bruke menighetshuset, oppleves av andre medlemmer som egoistisk, splittende og et bidrag til å skape en menighet i menigheten.

For det attende:
Østre Aker menighet består ikke bare av de 30-40 brukerne av Midtveien 3, men av i alt 6.500 mennesker. Menighetsrådet har til oppgave også å arbeide for de øvrige 6.460 medlemmene.

Det klokeste er å stikke fingeren i jorden og erkjenne de faktiske realitetene. Menighetsrådets flertall mener det er uansvarlig forvaltning av verdiene å la bygningene bli stående i enda flere år uten vedlikehold. Dette vil medføre ytterligere kostnadsøkninger, dårligere økonomi og menighetens framtidige insolvens. Våre etterkommere bør også ha et menighetshus å gå til.

Roger Pihl
Leder, Østre Aker menighetsråd

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere